Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Pozsonynádas - TrstínSzlovákiaFelvidékPozsony történelmi vármegye - Kastély

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Térkép
  • Szállás

Pozsonynádas – Trstín
Vármegye: Pozsony
Ország: Szlovákia
Régió: Felvidék
Helységnév 1: Pozsonynádas
Helységnév 2: Trstín
Története:
A XVI. század folyamán építette fel a környéken nagybirtokkal rendelkező Motesichky nemesi família a korszakra oly jellemző felvidéki reneszánsz várkastélyát, ami a további évtizedekben nekik és szolgaszemélyzetüknek szállást jelentett. Nem ismeretes az erődített nemesi lakkal kapcsolatos katonai esemény {ostrom} ami csak kisebb lovascsapat ellen jelentett volna védelmet. A XVIII. században részben átalakították, tetőzetét magasabb manzárdtetőre cserélték ki, de alapvetően megőrizte a reneszánsz várkastély formáját. Valamikor az 1848-as szabadságharc utáni időszakban a Windischgrätz hercegi család tulajdonába került. 1866-ban a poroszok ellen vonuló osztrák sereg vezére, József főherceg töltött néhány napot falai között. Közelebbről ismeretlen időpontban lakói elhagyták. Egy 2006-os terepbejárás szerint erősen elhanyagolt, romosodásnak indult épület, amelyen tábla hirdeti, hogy eladó. 
A várkastélyt a főutcára nyíló homlokzattal, két sarkán egy-egy vaskos toronnyal erődítetten emelték a régi építőmesterek. Az eredetileg felvidéki pártázatos díszítésű tetejét most barokk ízlésű manzárdtető fedi. Az udvari rész felé emelkedő dombon a hátsó kerítésnek támaszkodva alakították ki a raktárakat, istállókat. A részben leomlott épület bedeszkázott bejárati ajtóival várja, hogy leendő új tulajdonosa méltóképpen helyreállítassa a sok évszázados falakat. 
Megközelítése:
Szlovákia Ny-i területén, Nagyszombat {Trnava} városából induljunk el ÉNy-i irányban az 51-es számú főútvonalon. A második községet jelenti Pozsonynádas {Trstín} melynek főutcáján romladozik a jobbsorsra érdemes egykori várkastély. Jelenlegi {2006} állapotában, bejáratai bedeszkázva, lezárva vannak a termeiben uralkodó életveszélyes állapotok miatt. 
Irodalom:
Burgen und Schlösser Slowakei {1990} ------------------------------------- 198. old.
Csorba - Marosi - Firon: Vártúrák kalauza III. {1983}------------------------------------- 143. old.
{Szatmári Tamás} 

GPS: É 48° 31.580 (48.526340)
K 17° 27.867 (17.464443)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció