Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

BudapestMagyarországPest vármegyePest-Pilis-Solt-Kiskun történelmi vármegye - Albertfalva, Werner fia László vára

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Mellékletek
  • Térkép
  • Szállás

Az albertfalvi vár (Werner fia László tornya)

Gerevich László 1943-ban végzett ásatást Albertfalván, ahol egy, általa középkori várnak meghatározott épület falait találta meg. A feltárást és az eredményeket sehol sem írta meg részletesen. Az ásatás helyszíne az évek során feledésbe merült, de az emberek köztudatából nem tűnt el az erődítés. A helyszín pontos meghatározásának hiánya mellett az ásatásról sem tudunk többet, mert egy alaprajzon és rövid leíráson, korabeli iratokon, valamint néhány ásatási fényképen kívül nem maradt egyéb ránk.

A térképeken az 1780-as évektől található meg a rom. Némelyiken csak jelzés szinten szerepel, máson, mint például az 1833-as térképen, nagyon pontosan jelezve vannak a falak. Több térkép sáncnyomokat is ábrázol. Az írott források közül az első és talán az egyik legfontosabb Rómer Flórisé, aki nemcsak leírást készített a várról, hanem megrajzolta az alaprajzát is. Ő templomként határozta meg a falmaradványokat. Ezt a téves nézetet Rómer után sokan átvették. Az 1950-60-as évek Budapesti Történeti Múzeumban fellelt irataiban már várként szerepel, és akkor még nyomon követték a sorsát. A napjainkig megjelent munkák egy része még mindig tévesen határozza meg funkcióját, de több tanulmány már a vár, udvarház megnevezést használja. Kubinyi András Werner tornyával azonosította.

A rommal kapcsolatos egyik legfontosabb kérdés, hogy az építmény templom volt-e, vagy vár. Rómer Flóris valószínűleg azért gondolta templomnak, mert csak részleteket láthatott, nem látta egyben az egészet, mint Gerevich László a feltáró régész. Az alaprajz, a fotók segítségével nyilvánvalóvá vált, hogy a korábban szentélynek hitt négyzetes építmény valójában torony. A fényképek alapján biztosan mondhatjuk, hogy az épület kétszintes volt, és ez tovább erősíti azt a nézetet, hogy erődítés lehetett.

A helyszín pontos meghatározása két úton haladt. Beleznay Andor és Mohr Miklós helytörténészek régi térképek és az egykori város határát jelző kövek segítségével találták meg a rom eredeti helyét. A helymeghatározás másik útja a Budapesti Történeti Múzeumban talált fényképek voltak. Az egyik képen látható a háttér, amelyen felismerhető a Kondorfa u. 19. alatt található ház. Néhány képen látszik a XIX. századi földrajzi felmérésekhez használatos vasasztal, melynek máig meghatározható a pontos helye, mellyel meg lehetett határozni, hogy az erődítés a Kondorosi úton, a Junior Vállalat épülete előtt áll.

A fényképek és a korabeli dokumentumok alapján valamilyen szinten rekonstruálni lehetett, hogy mit is talált Gerevich László. Az 1943 szeptembere és novembere közötti ásatás nem a mai ásatási módszerekkel történt. A kutatás csak a falakat vizsgálta, nincsenek kutatóárkok, szelvények. A falakat követve “lebontották” róluk a földet. 

Az épület legérdekesebb és legtöbb kérdést felvető része a torony. Mind az alaprajzon, mind a fényképeken látszik, hogy a torony hozzáépült a “hullámos" kerítőfalhoz. Miért ilyen a vonalvezetése nem tudjuk, és csak találgatni tudunk, hogy a torony miért épült neki a kerítőfalnak. Kevesebb kép is készült a hosszanti épületről. Az ablakok, melyet az alaprajz is ábrázol, mindenképpen pinceablakok, a konzolok közül néhányat találtak eredeti helyén is. A kőfaragványok, melyeket a fényképek mutatnak, nem az eredeti helyükön vannak. 

A tervek, és lehetőségek között szerepel a további dokumentációk felkutatása, hiszen nincs meg az ásatási napló, nincsenek ásatási rajzok. Mindenképpen szükség lenne egy újabb ásatásra, mely a sok kérdésre valószínűleg választ tudna adni.

A várhely napjainkban a Kondorosi út és a Szerémi út kereszteződése magasságában, a Libri Kondorosi úti raktárépülete előtti részen található.  A helyszínt egy kőszíklába elhelyezett emléktábla jelzi.

Forrás:

TEREI  GYÖRGY -  AZ  ALBERTFALVAI VÁR LOKALIZÁLÁSA
BUDAPEST RÉGISÉGEI XXXV. 2002.

 

GPS: É 47° 27.046 (47.450764)
K 19° 2.642 (19.044033)

Információk: A várhely napjainkban a Kondorosi út és a Szerémi út kereszteződése magasságában, a Libri Kondorosi úti raktárépülete előtti részen található.  A helyszínt egy kőszíklába elhelyezett emléktábla jelzi.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció