Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

JobaházaMagyarországGyőr-Moson-Sopron megyeSopron vármegye - Halom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Jobaháza, halom

A kis körülárkolt dombra Dénes József 2003-ban figyelt fel, majd 2006 júniusában Nováki Gyulával fel is mérték azt. Minden valószínűség szerint Árpád-kori nemesi vár, egyelőre ismeretlen anyagú lakótorony helye. A faluról 1422-től ismerünk csak okleveles említést, tehát a toronyhely sejthető korát követően. Szerény vagyonú, talán várjobbágyi eredetű birtokosoké – talán a jobaházi Dőryek őseié - lehetett.

Dr. Dénes József - Jobaháza-halom - 2006

A feltűnően ép állapotú halom a tamási út mellett, a Rábatamási felé vezető út K-i oldalán helyezkedik el. Első említése Bella Lajostól származik a 19. század végéről. A halom fennmaradását elősegíthette, hogy a 19. század eleje óta útmenti kereszt áll rajta. Magassága 2,5-3 méter, szélessége mintegy 25-30 méter.

A halom környékén a szántott felületeken, régészeti lelet ezidáig nem került elő. A település délnyugati szélén azonban jelentős számban kerültek elő Árpád-kori és késő középkori edénytöredékek a kora újkori leletek mellett. A leletanyag a terület folyamatos lakottságára utal a 13. századtól.

Takács Károly - Régészeti kutatások Magyarországon - 2006

GPS: É 47° 34.920 (47.582005)
K 17° 10.670 (17.177828)

Információk: A feltűnően ép állapotú domb a tamási út mellett, a Rábatamási felé vezető út keleti oldalán helyezkedik el. A domb az útról a rajta álló kereszttel már távolról is jól kivehető.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció