Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Laszó - LăsăuRomániaErdély és PartiumHunyad történelmi vármegye - Laszói sánc, Dobrai sánc

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

A Ruszka-havasokhoz tartozó Dobrai hegysor (Erdőhát) szélén, az Illyei-medence Ny-i peremén a Kosesdi (Pretieu) patak mellett fekszik Laszó (L�s�u) község. Laszótól DNy-ra, a vasút mellett, a Dobra-Lugos főútvonal feletti dombon található a Laszói sánc, vagy másik nevén Dobrai sánc. A karlócai és a pozsareváci béke közti időben (1699-1718) állhatott fenn, építési ideje bizonytalan és pusztulásának pontos időpontja sem ismert. A Déva-Lugos főutat védték vele a felszabadító háború idején.

A sokszögletű újkori földerőd É–D-i irányban kb. 80 m hosszú, K–Ny-i szélessége pedig 50 m. Az ütegek elhelyezésére szánt sokszögű sáncot ma is – különösen a D-i és a K-i oldalon – jól látható árok, valamint sánc veszi körül. A külső árok szélessége 10 m, mélysége helyenként eléri a 2 métert. A vár belső területén két jól elkülöníthető, a környező terephez képest alig 1-2 m-re kiemelkedő belső plató található. A kis dombokon valószínűleg fából emelt épületek álltak. Ezt a belső területen lévő két dombot az erődítményen belül egy ma is jól látható sekély árokrendszer vette körbe, mely a két kis kiemelkedést egymástól is elválasztotta.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 285.GPS: É 45° 53.921 (45.898685)
K 22° 29.222 (22.487032)

A Ruszka-havasokhoz tartozó Dobrai hegysor (Erdőhát) szélén, az Illyei-medence Ny-i peremén a Kosesdi (Pretieu) patak mellett fekszik Laszó (Lăsău) község. Laszótól DNy-ra, a vasút mellett, a Dobra-Lugos főútvonal feletti dombon található a Laszói sánc, vagy másik nevén Dobrai sánc.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció