Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Barsberzence - Tekovská BreznicaSzlovákiaFelvidékBars történelmi vármegye - Pusztavár ()

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Pusztavár, őrtorony

Az őrtoronyként (vartovka) meghatározható létesítmény szerves része volt annak a védelmi rendszernek, amelyet 1564 után hoztak létre, hogy megvédjék a felvidéki bányavárosokat a török támadásoktól.

Ma csak a négyszög alaprajzú torony romjai láthatóak, amely oldalainak hossza 6,9 m és 8,1 m között változik.A fejtett andezit kőzetből habarcskötéssel készült falazat 204 cm vastag és a délkeleti oldalig emelkedik, ahol eléri belső oldalon mérhető 3,2 m-es magasságot. Az őrtoronynak volt egy, a talajszint alatti helyisége. A bejárat az elpusztult első emelet szintjén lehetett. A torony körül egyéb mesterséges erődítésnek nincsenek nyomai.

A torony elhelyezkedése által biztosított kilátás ellenőrzési lehetőséget nyújtott a Garam völgye felett. Innen a délnyugatra fekvő garamszentbenedeki apátságot is látni lehetett.

/Rastislav Tóth/

GPS: É 48° 21.411 (48.356853)
K 18° 35.635 (18.593916)

Információk: Barsberzencétől dél felé autózva érünk el a községtől kb egy km távolságban levő majorsághoz. Innen tovább gyalog mehetünk a sorompóval elzárt erdei úton.

Délnyugati irányban sétálva kb 300 m-t megtéve elérünk a várhegy alatt, attól keletre húzódó völgyhöz. Itt induljunk el a völgyet elzáró sorompó mellett déli irányba. Kb 500 m megtétele utám kapaszkodjunk fel a nyugatra eső Pusztavát-hegyre.

Út és ösvény nincs és meglehetősen meredek a hegyoldal. A torony romja nem a hegy legmagasabb pontján van, hanem attól kissé délre, ott ahol a Garam felé kitűnő kilátás nyílik.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció