Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

MihályiMagyarországGyőr-Moson-Sopron vármegyeSopron történelmi vármegye - Dőry kastély

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Légifotók
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Mihályi, Dőry kastély

Ősrégi település, melyet 1198-ban a Csák nemzetség Kisfaludy ágának megalapítója II. Ugrin győri püspök kapott a királytól érdemeinek elismeréseként a szomszédos Kisfaluddal együtt, amely névadója lett a Mihályi családnak.

Testvére, I. Miklós 1237-ben Izsák elsőszülött fiának adta el, és ezután is e család leszármazóinak birtoka volt századokon át. Okleveleinkben először 1223.-ban ,,terra Mihal" alakban fordul elő, majd 1359-ben ,, poss Mihaly" néven szerepel, amikor Szent György vértanú tiszteletére szentelt egyházat is említik.

A XV. század végén örökösödési szerződés útján a Vas megyei Ládonyiak szerezték meg. Egy 1470 körüli oklevél szerint a Mihályi és később a Ládonyi család a mai kastély helyén állt és fából épült udvarházban élt, melyet a XVI. század elején Ládonyi Miklós téglaépületre építette át. Ennek fia, Demeter emeltette ezután azt a kastélyt, amely 1567.-ben ,,castellum"-nak neveztek.

Az 1652. évi leírás szerint a várkastély négy saroktornyos épülettömbjének keleti oldalán emeletes lakóépület állt, a földszinten boltozott kapualjjal. A földszinti épületrészben különböző gazdasági helyiségek, az emeleten pedig lakószobák helyezkedtek el. Ezek előtt az udvar felől feltehetően fából készített kétszintes folyosó húzódott. A várkastélyt a Kis-Rába vizével feltöltött árok övezte.

A török elleni harcokban nem szereplő várkastély 1704-ben és 1709-ben leégett. Az elhanyagolt és romos épületeket feltehetően a XVIII. század elején a Nicky család állíttatta helyre. Ekkor a keleti oldal két saroktornyát lebontották, és a ma is látható főhomlokzati részt alakították ki. A kastélyt 1860-ban Dőry Miklós vette meg, és alakítatta át romantikus stílusban.

A rendkívül elhanyagolt állapotban levő kastélyt 1969-1974 között állította helyre az OMF, Koppány Tibor építész tervei szerint. Az azóta eltelt évtizedekben állapota sokat romlott.

Az épület 2006-ban került a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalhoz. Kutatása lezárult, felújítása megkezdődött, de nem fejeződött be. Forráshiány miatt az épületet 2011. márciusában a KÖH átadta a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-nek, akik a kastély üzemeltetésére a jövőben pályázatot írnak ki.

Sajnos hosszú évek óta változatlan a kastély helyzete, így meg kell erősítsük a tényt, hogy a kastély és parkja továbbra sem látogatható (2020). Ezért igyekeztünk a helyszínt a legfrissebb képeinkkel részletesen bemutatni.

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 47° 30.873 (47.514549)
K 17° 5.706 (17.095098)

Információk: A falu közepén, négy utca találkozásánál áll a műemlék kastély, amely 1860 táján Jobaházi Dőry Miklós tulajdonába került. Az utcára néző homlokzat közepén az ő kőbe faragott címere látható.

Sajnos hosszú évek óta változatlan a kastély helyzete, így meg kell erősítsük a tényt, hogy a kastély és parkja továbbra sem látogatható (2020). Ezért igyekeztünk a helyszínt a legfrissebb képeinkkel részletesen bemutatni.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció