Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Lucatő - LučatínSzlovákiaFelvidékZólyom vármegye - Stráľ, őrtorony

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Térkép
  • Szállás

Stráž

Lipcse Stráž

Vármegye: Zólyom 

Ország: Szlovákia 

Régió: Felvidék 

Helységnév 1: Lucatő 

Helységnév 2: Lučatín 

Lucatő-őrtorony

Lucatőtől (Lučatín) K-re, a Garam túloldalán magasodik az 596 m magas Őr-hegy (Stráz). A török időkben őrtornyot építettek csúcsára. Ma ennek már alig van látható nyoma. 

Miután a törökök 1552-ben elfoglalták Hont és Nógrád vármegyék jelentős részét, majd 1554-ben bevették Füleket és 1557-ben Divényt, megnyílt előttük az út Korpona, Zólyom és az észak-nógrádi területek felé. A rettegő bányavárosok környékén és Zólyom vármegyében sorra épültek az őrtornyok és figyelőpontok. A vidék török-kori eseményeit feldolgozó Matunák Mihály erről így ír: ”Hogy a törökök közeledtét időben hírül adhassák, a következő helyeken őrök álltak, kik tűzzel és lövéssel jeleztek: Csábrág mellett a Drieno-hegyen, Korponán az őrtoronyban, Selmec mellett a Hársfahegyen, Besztercebányán a Tawgoshwald nevű magas hegyen, a Garam melletti Samersla-hegyen (Vartovka), Libetbánya mellett a Hohenstein nevű hegyen, a lipcsei uradalomban a Luczatővel szemben levő hegyen. Őrség állott a szentkereszti völgyben a régi vár helyén, a Melegfürdő (Vihnye) vagy az üveghuta (Szklenó) felett és a Breznicska feletti régi vár helyén, honnan Zsarnócára és Szentbenedekre lehetett ellátni”.

A hegy legmagasabb pontján egy kb. 10 m átmérőjű plató terül el. Kőtörmeléknek, markáns terepalakulatnak nincs nyoma, valószínűleg csupán egy fából készült őrtorony állhatott itt. A kis kiemelkedést árok nem veszi körbe, azonban az ÉK-i oldalán a domb csúcsa alatt kb. 5 méterrel egy 6 m széles mesterséges terasz figyelhető meg. Építmény nyomát ezen az oldalon sem láttuk. Feltehetően az egykori őrtorony előtti elkerített terület (elővár-rész) állhatott ezen a helyen. Bár jelenleg a sűrű erdő miatt nem látni le a Garamra, de egykor ez a pont nagyszerű megfigyelőhely lehetett.

Forrás:

Matunák Mihály: Véghles vára. Breznóbánya. 1904. 24.

/Karczag Ákos/

GPS: É 48° 46.961 (48.782688)
K 19° 20.629 (19.343817)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció