Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Lisznyó - LisnăuRomániaErdély és PartiumHáromszék vármegye - Barabásvár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Barabásvár

Barabás-vár helye Lisznyó (Lisnău) határába esik, de Bikfalva felől is megközelíthető. Bikfalvától K-re magasodik a Köves-ponk csúcsa. Ettől kb. 800 méter távolságra van a Küszürűs-tető. A Küszürűs-tetőtől DNy-i irányba, 250 m-re találjuk Barabás-vár mesterséges eredetű dombját. 

Orbán Balázs a 19. században, mint Törökvárnak kihelyezett őrtornyát említi: „A Várbérczczel átellenben a Lisznyó patakába jobbpartilag beszakadó Heveder patakának lapályos nyilata felett Háromszék Felvidékének egyik szöglete tünik fel. K.-Vásárhely a Perkővel, s Torja hegyei a Bálványos vár hegyes csúcsával, melylyel e vár (Törökvár) láttani összeköttetésben volt.

Legközelebb a szacsvai és borosnyói várral volt összefüggésben, délfelé azonban magasabb hegyek zárták el láthatárát, s azért a Borzos bérczének egyik csúcsán egy őrtornya állott, melynek alapfalai most is kivehetők, s melyet Barabás várának hiv a nép.

Ezen uralgó pontról már messze kilátás nyilik. Látszik innen nemcsak Háromszék nagy része, hanem délfelé a Barczaság is, és ekként ez őrtorony eszközlé Törökvárnak Háromszék és a Barcza minden váraival való egybeköttetését. Hagyomány szerint Lisznyót e vár őrsége alapitá.”

Az Orbán Balázs által említett őrtorony alapfalainak ma már nyoma sincs. Mindössze kőtörmelék és bizonytalan eredetű terepalakulat érzékelhető a helyszínen. Talán a török-kor elején emeltek ide tornyot, de az is lehet, hogy e megfigyelőpontot már évszázadokkal korábban kialakították. Felmerült olyan elképzelés is, hogy a közeli Csigavár őrtornyával egy időben épült. Pontos korát, alakját csak ásatás dönthetné el.

Forrás:

Karczag Ákos - Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 521.

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 45° 45.199 (45.753311)
K 25° 54.962 (25.916027)

Információk: Barabás-vár helye Lisznyó (Lisnău) határába esik, de Bikfalva felől is megközelíthető. Bikfalvától K-re magasodik a Köves-ponk csúcsa.

Ettől kb. 800 méter távolságra van a Küszürűs-tető. A Küszürűs-tetőtől DNy-i irányba, 250 m-re találjuk Barabás-vár mesterséges eredetű dombját.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció