Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Nagygalambfalva - Porumbenii MariRomániaErdély és PartiumUdvarhely történelmi vármegye - Vártető

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

A Küküllőközi dombvidék K-i részében, az itt ÉNY-NY-ra tartó Nagy-Küküllő jobb partja közelében, az É-ról érkező, a falun áthaladó Zavaros-patak torkolata környékén fekszik Nagygalambfalva (Porumbenii Mari) község.

Nagygalambfalvától 3 km-re, DK-re, a Vágás-patak szorosszerűen elkeskenyedő völgye felett emelkedő Vártetőn az ókorban és az Árpád-korban is vár állt. Területén 1957-ben Székely Zoltán és Molnár István, 1966-67-ban Ferenczi István és Ferenczi Géza végzett feltárást.

A Vágás-patak és egy, abba V alakban torkolló harántvölgy által közrefogott, 560 m magas, DNy-ÉK irányban elnyúló dombtetőt Ny-ról, D-ről, és K-ről kissé ívelten futó sánc- és árokszakaszokkal erődítették. ÉNy felől a szinte függőleges, szakadékos hegyoldal az erődítést feleslegessé tette. Ott, ahol a hegyfokot csak enyhe nyereg választja el a gerinc többi részétől, többszörös sáncrendszert létesítettek, úgy, hogy a legkülsőbe egy kis tavat is belefoglaltak. Az ókori leletek zöme a vár Ny-i részén került elő, ezek túlnyomó része a dák korszakból származott. Az Árpád-kor utolsó századában az egykori dák erődítménynek egy külön lehatárolt részét, a hegytető DNy-i, csonkakúp formájú, meredek dombját újra megerősítették. A 20 m átmérőjű dombon az ásatások során 13. századi cserepek kerültek elő. E vár formája, méretei és leletei alapján kis méretű Árpád-kori, magánföldesúri erősség lehetett. Benkő E. szerint Galambfalva birtokosainak, ill. a falu népének mentsvára, menedékhelye lehetett a 13-14. században. Az Árpád-kori vártól K-re az 1967-es ásatás négy középkori temetkezést is feltárt, mely valószínűleg a 13. századinál későbbi lehet.

Forrás:


Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 335-336.


GPS: É 46° 16.549 (46.275818)
K 25° 9.729 (25.162148)

Nagygalambfalvától 3 km-re, DK-re, a Vágás-patak szorosszerűen elkeskenyedő völgye felett emelkedő Vártetőn az ókorban és az Árpád-korban is vár állt. A falu keleti szélénél a Vágás patak áradásoktól szélesre mosott medrében északkelet felé haladva jutunk el a várhoz, amely a patakmeder fölé emelkedő magaslaton állt.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció