Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Kisdárnóc - Brodski DrenovacHorvátországHorvát-SzlavónországPozsega vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Archívum
  • Mellékletek
  • Térkép
  • Szállás

„… kétségtelen, hogy volt egy vár az egykori Kisdárnócon (ma Brodski Drenovac) is, amit már 1230-ban megemlítettek, mint: „castrum regis de Posoga Dornoch vocatum iuxta fluw. Orioa ”, A vár a későbbiekben a Bánffyak tulajdonában volt. Manapság itt egy középkori, gótikus templom (történelem előtti korok talaján) található, mely szentélyének visszabontott boltozata fölé, egy kétszintes tornyot építettek a védelem számára…”

Engel Pál adatai szerint:

A magyar történetírásban Kisdárnócként szereplő vár, a dorozsma nembeli Garai-Bánfi család tulajdonában volt (1310-1509.) Egy időben, a Garai család kihalta környékként, a vingárti Gerébek is tulajdonosaivá váltak (1498.).

A birtok és települése a török hódoltság alatt, mezővárosi rangot viselt (1567.), s mint ilyen 1566-ban, drenovci nahije elnevezés alatt, defteri összeírásban is szerepel. Az adóegységi besorolása: hane, volt.

A vártemplom mai állapota:

A helyszínt 2007. március 11-én, dr. Montskó Péter társaságában kerestem fel! Az egykori várkastély helyéről a helybéliek semmit sem tudtak, ám a faluban egy gyönyörű, s csak az erdélyi templomerődítéséhez hasonlítható vártemplom található. A temetőkerten belül levő erődített templom kiemelkedő elhelyezkedésével ma is lenyűgöző látvány. A horvát régészek szerint a templomdombot egykor egy ősi, kb. 7-9. századi sáncgyűrű vette körbe, ám ennek nyoma, legfeljebb a nyugati oldalon fogható meg, de ott is inkább csak a sánc külső felénél. Ha volt is valamiféle árokrendszer a templom körül, azt mára teljesen feltöltötték, így legfeljebb platóként figyelhető meg. A templomba sajnos bejutni nem tudtunk, így csak a temető sírköveinek megtekintésére nyílt módunk, ahol meglepően sok török származású névre (mint. pld.: Neferović, ahol a „nefer” szó török várkatonát jelent, stb.) találhatunk.

A templomerődítést bejárta: Dr. Montskó Péter és Szatanek József, 2007. 03. 11-én

Forrás:

Ðuro Szabo: Sredovječni gradovi u Hrvatskoj i Slavoniji, 1920. Zágráb. 

SEKULIĆ-Gvozdanović, Sena: Crkve – tvrđave u Hrvatskoj / Sena Sekulic-Gvozdanovic. - 1. kiadás – Zágráb: Tankönyvkiadó (Školska knjiga), - 1994. 

GPS: É 45° 13.105 (45.218410)
K 17° 44.939 (17.748983)

Brodski Drenovac - Kisdárnóc települése legkönnyebben Pécsről kiindulva, a drávaszabolcsi határátkelőhelyen keresztül közelíthető meg! Utunkat ezután Donji Miholjácon át egyenesen félnek, Našice (Nekcse) városa irányába folytatjuk! A települést (40 km) az elkerülő úton kikerüljük és Slavonski Brod irányába, továbbra is délnek megyünk Ezután átszeljük a Krndija hegység kanyargós útjait, majd a hágóból kijutva, a Kutjevo/Gradište táblának megfelelően jobbra, Pozsega irányába fordulunk. Az elágazás és Kula falu elhagyása után (8 km), egy Ferovac nevű településnél balra, újra Slavonski Brod (Pleternica) térünk le. Pleternicát kb. 11 kilomére után keletről érjük el. Itt átmegyünk az Orlajav folyó fölötti hídon, majd a település belvárosába érve, balra Frkljevci településénekvesszük az irányt. Rögtön a település északi határában, egy jobbra, kb. 45 fokos elágazáshoz érünk, melyre rá kell térnünk, hogy Brodski Drenovac falut, további 10 kilométer után elérjük. A falu közepénél már látható a templom, mely az út bal oldalán, egy magaslaton áll. Innen egy bekötőútszerűségen a templom irányába fordulunk, hogy a temetőkerítés mellett, a templom nyugati homlokzata előtt található parkolóban leparkolva, körbejárhassuk a templomot. A parkoló északi oldalán egy kétszárnyú kapu nyílik, melyen át a temetőkertbe juthatunk. Innen már csak a szemlélődés van hátra.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció