Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Fehéregyháza - AlbeştiRomániaErdély és PartiumNagy-Küküllő történelmi vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Az Oltmelléki hegysor területén, az itt Ny-ra kanyargó Nagy-Küküllő bal partjának közelében fekszik Fehéregyháza (Albeşti) falu. Az ettől 3 km-re délre lévő 400 m-es hegyen középkori vár nyomai találhatók. Itt először az őskorban vagy a dák korszakban építettek ki egy erődítményt, amelynek a középkori újrafelhasználásakor körben egy földsáncot alakították ki. Ez az építkezés a 13. század második felére tehető. A vár egyes feltevések szerint Nagy Heinriché és Rovouz nevű bátyjáé lehetett. Örökösük valószínűleg Latin János volt, akinek birtokait 1337 előtt hűtlenség címén a király elkobozta. A vár ismeretlen időben pusztult el. Az 1980-ban, 1985-ben, 1987-ben és 1990-ben zajló régészeti ásatások során feltárták a központi plató 60 %-át. A várplató ÉK-i részén még ma is megfigyelhetők ásatási nyomok, az itt feltárt épületek maradványával.

Az ovális alaprajzú vár ÉNy- DK irányú, 90x50 m-es. A központi platót sánc és árok vette körbe. A sánc max.

szélessége ÉNy-on 12 m, a többi helyen pedig 6 m. Az árok szélessége max. 8-9 m, a mélysége a DK-i szélen 8 m. A DNy-i hosszanti oldalon az árok észlelhető, a sánc már szinte teljesen lepusztult. Belül egy négyzet alapú torony állt valaha, oldalainak hossza 6-7 m volt. Az alapja homokkőből készült, feljebb pedig egymásra rakott farönkökből épült meg. A fal külső része agyaggal ragasztott volt, a DNy-i sarkában egy tűzhelyet találtak. A plató DK-i részén egy kápolna állt (8-9 m x 6,50 m) fából, félköríves szentéllyel. A vár a feltárt nyomok szerint tűzvész martalékává vált. Az előkerült kerámiákat a 13-14. századba sorolták. Előkerült még 4 db pénzérme, amelyet az 1270-es évek környékén bocsátottak ki, és egy késpenge, amely a 14. századra tehető.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 180.


GPS: É 46° 12.990 (46.216503)
K 24° 50.502 (24.841692)

Az Oltmelléki hegysor területén, az itt Ny-ra kanyargó Nagy-Küküllő bal partjának közelében fekszik Fehéregyháza (Albeşti) falu. Az ettől 3 km-re délre lévő 400 m-es hegyen középkori vár nyomai találhatók.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció