Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Felsőkomána - Comana de SusRomániaErdély és PartiumFogaras történelmi vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

A Persányi- (Apácai-) hegység Ny-i lábánál, a Kománai-patak mellett fekszik Felsőkomána (Comana de Sus) falu. E község határában kis középkori vár maradványai találhatók. A várnak okleveles említése nem maradt. Jellege alapján feltételezhető, hogy építése ill. fennállása a 13-14. századra tehető. Romja a Dabis-patak völgyében található, 15 km-re a helyiségtől, egy sziklás csúcson, 814 m magasságban. A vár hossza É-D-i irányban kb. 60 m. Csak a D-i és K-i irányból volt kőfallal övezve, melynek szélessége 1,2 – 1,4 m. Szintén ezen az oldalon egy kb. 40 m hosszú várárok húzódott, melynek szélessége 3 m. A belső részen két, félig a sziklába vájt faépítmény nyomát tárták fel a régészeti kutatáskor. Ezek nyomai ma is megfigyelhetők.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 186.


GPS: É 45° 51.920 (45.865334)
K 25° 21.293 (25.354876)

A Persányi- (Apácai-) hegység Ny-i lábánál, a Kománai-patak mellett fekszik Felsőkomána (Comana de Sus) falu. E község határában kis középkori vár maradványai találhatók. Romja a Dabis-patak völgyében található, 15 km-re a helyiségtől, egy sziklás csúcson, 814 m magasságban.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció