Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Lemhény - LemniaRomániaErdély és PartiumHáromszék vármegye - Hajduk vára

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Archívum
  • Térkép

A Csíki-havasok D-i lábánál, a Háromszéki-medence szélén, az É-ról érkező Lemhény (Velence) patak mellett fekszik Lemhény község. A falutól északkeletre, 10 km-re, az 1302 m magas Gyepár-tető oldalában találjuk Hajduk-vár nyomait.

A várat először Orbán Balázs említi meg. Soraiból arra következtethetünk, hogy ő sem járt a várnál, csak hallomásból szerezte információit. Mindössze annyit jegyzett fel róla, hogy a ”Hosszuhavas egyik téres csúcsán is van várrom, amelyet Hajduk várának neveznek”, valamint hozzáteszi: „feltehetőleg a fejedelmi korban a Bereczken állomásozott határőröknek vagy hajduknak lehetett ott valamelyik jelentéktelen határszéli erődje, vagy erőditett tanyája.”

Az átjárókat védő, Hajduk várához hasonló erődítményeket Erdély császári-királyi megszállása után, az 1690-es években emelték. Ekkor tervezte Marsigli pl. a Piricse-tető és a Békás-szoros sáncait is. Hajduk várának keletkezését így joggal tehetjük a 17. század végére. A kicsiny erődnek fontos feladata volt az itt zajló tiltott sókereskedelem megfékezése, melyet egykor a Kárpátok hágóin át bonyolítottak le Moldva és Erdély között. Az öregek még ma is „Sózók ösvénye” néven ismerik ezt az útvonalat, mely a Kalaszló-patak völgyéből és Sl�nic Moldova (Szaláncfürdő) felől vezetett a történelmi határon keresztül, át a Gyepár-tető és a Bakó-tető közötti hegynyergen, majd a Havaságján ereszkedett Lemhénybe. E határszéli erődítmény éppen ott épült fel, ahol az ösvény a Gyepár-tető alatt átbukik a Kárpátok gerincén. Őrsége éberen figyelte, és ha tehette, elfogta a sót csempésző legényeket. A sócsempészéssel kapcsolatos a Balogh Józsi balladája is, melynek egy lemhényi változatát is lejegyezték 1959-ben.

Hajduk vára (amelyet olykor „Hajduk sáncának” is emlegetnek) ismeretlen időben pusztult el. A 19. század elején feltehetően már romokban hevert.

A háromszög alakú, minden oldalán 16 m hosszú vár felmenő falaiból sajnos mára csak kőtörmelék maradt.

Terepalakulatai ma is jól kivehetők Részben feltöltődött, 6-7 méter széles árka majdnem 1 méter mély.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 287-288.


GPS: É 46° 7.667 (46.127781)
K 26° 20.344 (26.339071)

A Csíki-havasok D-i lábánál, a Háromszéki-medence szélén, az É-ról érkező Lemhény (Velence) patak mellett fekszik Lemhény község. A falutól északkeletre, 10 km-re, az 1302 m magas Gyepár-tető oldalában találjuk Hajduk-vár nyomait.

Várak.hu mobil applikáció
Új feltöltések, frissítések
15AugSzarvaskő - Vár
11AugSopron - Kuruc-kori sánc  ▪  Oroszlány - Szentgyörgyvár  ▪  Csákánydoroszló - Várdomb  ▪  Felsőmarác - Tótfalu  ▪  Csabdi - Vasztilvár  ▪  Bozsok - Sibrik várkastély
10AugDomony - Flóramajor, Torom dűlő
09AugKelnek - Vár
08AugÓnod - Vár
07AugNagyszalánc - Szaláncvár
29JúlMiskolc - Diósgyőr
Ajánlott látnivalók
Szata
SotinSzata
Zenta, erődített élelmiszer raktár
ZentaZenta, erődített élelmiszer raktár
Keresési előzmények
Lemhény - Hajduk vára