Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Parospestere - Paroş , PeşteraRomániaErdély és PartiumHunyad történelmi vármegye - Hajduk vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Térkép
  • Szállás

 

Parospestere – Hajduk vára 

A Retyezát-hegység északi lábánál, a Hátszegi-medence déli szélén, a Paros-patak mellett fekszik Parospestere (Paroş-Peştere) község. A település két nagyobb részből, az északra eső Parosból és a hozzá 2,8 km-re délre fekvő Pesteréből áll. 

A Pesterétől délnyugatra lévő Hajduk váráról (Cetatea Haiducilor) elsőként Hristache Tatu adott hírt az 1980-as évek végén a Hátszegi-Medence archeologiai repertóriumában. Mint írja, a középkori vár falainak egy része még látható. A várrom a 2005-ben kiadott Hunyad megyei régészeti repertóriumban is szerepel. 

Ottjártunkkor, 2007. május 1-én nem sikerült beazonosítanunk a vár helyét. Az általunk megkérdezett helybéliek nem ismerték a várat. A „hajduk” elnevezésből következtetve – melynek magyar megfelelője „betyár” – csupán annyit tudtak közölni velünk, hogy a falu fölött délre magasodó Piatra Măceştilor szikláinak nyugati lábánál, a Paroş-patak közelében lévő, több generáció által kutatott üreg a 19. században găvârani Pâtru Mantu betyár tanyája volt és talán ehhez a helyhez kötődhet a „Betyár-vár” azaz „Hajduk-vár” elnevezés. Ez a hely viszont a falutól nem a H. Tatu által megjelölt délnyugati irányban van. 

Érdemes megjegyezni, hogy a helyiek szerint a község feletti, már messziről látszó kőszirt (Piatra Măceştilor) platóján valamiféle régi épület – egyesek szerint őrtorony – állt a középkorban, mely a sziklafelszínig lepusztult, ma már semmi sem látható belőle. Ezen állítólagos őrtorony és Hajduk-vár azonossága viszont meglehetősen kétséges, és a H. Tatu által leírtakkal sem vág össze. H. Tatuval nem sikerült kapcsolatba lépnünk, Hajduk vár pontos helye, valamint alakja így továbbra is bizonytalan. Felkutatásához részletes terepbejárás és további információk szükségesek.

Források:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 543.

 

GPS: É 45° 27.533 (45.458889)
K 22° 58.100 (22.968336)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció