Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Podcetin - CetinskiHorvátországHorvát-SzlavónországModrus-Fiume történelmi vármegye - Mala Crkvina, Cetinmala

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

A vár történetéről ez idáig nem sok adat került elő. A horvát szakemberek szerint, állítólag az elővárban egy Szt. Imrének szentelt templom volt megtalálható (innen kaphatta a "crkvina" földrajzi nevet), amit János (Iván) goricai archidiakónus 1334-es összeírásában említettek meg. A terepalakulatok alapján felvett alaprajz is egy igen korai, kb. 13. szd. végi várra utalnak. Építtetője, keletkezésének ideje ismeretlen, s a magyar történetírásban sem szerepel.

Véleményem szerint, a vár építtetője, egy helyi horvát nemes lehetett, aki még a Frangepánok előtt, azok 1387-es birtokadományát megelőzően bírta az itteni birtokot. Feltehetően a család magvaszakadtával adományozta Cetint Zsigmond király a Frangepánoknak, akik tehetőségük okán, a státuszoknak már nem megfelelő várat felhagyhatták, és e korai vártól kb. 800 méterrel délkeletebbre, egy korszerűbb és hatalmuknak megfelelő várat (Cetin vár) építettek ki, melyet aztán a történelem során számtalanszor megemlítettek és romjai jelenleg is tekintélyesek.

Hangsúlyoznom kell, hogy a fentiek, csak egy amatőr várkutató spekulációi, amin az esetlegesen később beszerzendő forrásanyagok (pld. Kruhek, Milan és Horvat, Zorislav cikke, a "Godišnjak zaštite spomenika kulture Hrvatske" kiadvány, 2000-2001-es számában, 26-27; 209-230. oldal) jelentősen módosíthatnak!

A várhely megközelítése és jelenlegi állapota:

A vár bejárása 2009. 03. 21-én történt Keserű László és Szabó Tibor társaságában. A vár a cetini „nagyvártól” kb. 800 méterrel északabbra található, a várhoz vezető útnál, kb. 50 méterrel mélyebben, egy kb. észak-dél irányú dombnyúlvány északi végében. A vár, a közelmúltbeli ásatásoknak köszönhetően jól átlátható és a helyszínrajz alapján, az egyes részei is kitűnően beazonosíthatók. A várat, harántárkokkal három részre tagolták. Az első harmad területén semmilyen maradvány sem látszik, de még az ásatásokkal feltárt templom maradványai sem figyelhetők meg.

Ezt a harmadot, egy sziklába vágott árokkal vágták el a középső vártól úgy, hogy az árkok nyílt oldalait, egy-egy záró fallal zárták le, így az árok, egy szinte szabályos téglalap alakú, farkasveremként hathatott. Feltehetően, az árokhatároló falakat is a védelmi rendszerbe foglalták. A terület második harmada volt maga a vár. Itt az ásatásokkal feltártak egy, az övező falakhoz képest 45 fokban elforgatott négyzetes tornyot, melynek így az egyik sarka a leginkább támadható oldal felé irányul. A torony mögötti területen, néhány kereszt fal látszik, ami arra utal, hogy a vár, valamiféle palotaépülettel is bírt. A középső várat egy újabb harántárok határolja, mely után egy felszíni nyomok nélküli terepszakasz figyelhető meg.

/Szatanek József/

GPS: É 45° 8.613 (45.143555)
K 15° 43.509 (15.725157)

Cetin váraihoz a legkönnyebben Slunj felől juthatunk. A Karlovac - Plitvica közti főútról, közvetlenül azelőtt, hogy beérnénk Slunjba, a Raštoki vízesések magasságában, egy igen meredeken balra és fölfelé tartó alsórendű útra kell kanyarodnunk, a Cetingrad táblának megfelelően. Ezen az úton megyünk egészen Cetingrad településéig. A falu közepén a főút, balra nagyívben halad tovább, ám nekünk a kanyar közepén jobbra lefelé kell tovább haladnunk. A letérés után, az utunk már egyenesen a cetini "nagyvár" alatti Podcetin faluba vezet, melynek közepén, jobbra fölfelé, egy kis utcába kell fordulnunk. Kanyarodás után, kb. 60 méternyire jobbra kell a nagyvárhoz mennünk, ahol egy-két órát biztos, hogy el lehet tölteni, de végső célpontunk sincs már innen messze. Ehhez, az utcán végig kell mennünk, egészen addig, amíg egy kanyarba nem érünk, ahonnan a nagyvár jobbról pazar képet nyújt. A Mala crkvina nevű vár, rögtön az út bal oldalán, mélyen lent található. A lejutáshoz kidobott mosógépeken és sűrű szederindákon kell áttörnünk magunkat, de a mostanában járatlan, mezőgazdasági út, hamarosan járhatóvá válik, s rajta kényelmesen besétálhatunk a várba.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció