Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Vranogrács - VrnograćBosznia-HercegovinaBoszniaBosznia vármegye - Vranogrács vára (Grad Vrnograć )

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Engel Pál adatai szerint:

Az 1503-as esztendőben, nemes Kuzol János tulajdona, majd a Tompics családé (1508-1522.).

Zorislav Horvat adatai szerint:

Az egy kör alakú lakótoronyból és egy trapezoid várfallal övezett, a sarkain tornyokkal erősített várudvarból álló vár, valószínűleg a Humljani nemzetséghez tartozott. A várról több történeti adat nem ismert.

A vár mai állapota:

Vranogrács vára egy nagyon érdekes építmény. A mai vár a kezdetekben inkább egy várkastély lehetett, mintsem egy vár. Ezt a kastélyt az építtetői valójában úgy építették fel, hogy a kastély egyszerre biztosíthassa a békét és a biztonságot, valamint ezzel egy időben lakhelyül is szolgálhasson. A várkastélynak négyszögletes alakja van, három sarkán olyan hengeres tornyokkal, melyek belső oldala nem képzett ívet, így valójában inkább félkör, illetve patkó alakú tornyoknak tekinthetők. A negyedik sarkon egy kisebb, négyszögletes torony található.

A várkastélyt, egy meredek oldalakkal rendelkező hegy tetejére építették fel. A kastélyhoz egy várplató is tartozik, amit számos puskalőréssel ellátott fal övez, ami a várkastély területét jócskán megnövelte. A várfalak keleti oldalán, egy kisebb kapunyílás található, felette egy őrházzal. A 4 méter magasságban fennmaradt nyugati fal közepén, található a tényleges kapu, illetve annak kiomlott helye.

Érdemes külön is kihangsúlyoznunk, hogy a délkeleti oldal két tornya közötti területen, egy tágas, két - akkoriban igen hatalmasnak számító teremből álló - palotaépület maradványai találhatók, melynek két erkélye is volt, ahonnan ragyogó kilátás nyílott a környékre. A palotának a két termén kívül volt még egy hosszúkás terme is, mely nyilvánvalóan a birtokos kíséretének elhelyezéséül szolgált. A termek alatt, a földszinti és a pinceszinti helyiségekben, melyek a kastélyudvarra nyíltak, a szolgák és az alacsonyabb rendűek élhettek.

Azt is érdemes kiemelnünk, hogy Vranogrács egyike Krajina azon ritka várkastélyainak, illetve középkori várainak, melyeknek tetőn átnyúló kéményei voltak, így a füst nem marta a lakosok szemét. A várkastélynak két, esővízgyűjtésére szolgáló ciszternája is volt.

Mindent összevetve, az akkori viszonyokhoz képest, Vranogrács várkastélya nagyon kellemes lakhelyet biztosíthatott a tulajdonosainak.

A vár területének a helyi focipályára néző részét a tavaszi időszakban kitisztították, de a helyiekkel beszélgetve, az is kiderült, hogy a tisztítási munkálatokat folytatni fogják, így feltehető, hogy az utánunk érkezőknek a vár már sokkal jobb képet fog mutatni.

A várat 2007. 04. 29-én bejárta: dr. Montskó Péter, Roskovenszky Hedvig, Tamás Zoltán és Szatanek József

Fordította: Szatanek József

GPS: É 45° 9.764 (45.162727)
K 15° 57.249 (15.954143)

Vranogrács (Vrnograč) vára legkönnyebben Velika Kladuša településéről közelíthető meg, úgy, hogy a várost keletnek elhagyva, ráfordulunk a Cazin-ba vezető főútra, majd erről a főútról kb. két kilométer után, keletnek haladunk tovább, Bosanska Otoka - Bužim irányába. Ez az út kb. 13 kilométer után, már ér el is Vranogrács településére. A vár megkeresése innen már könnyen megy, hisz a romok bent találhatók a település közepén, a dzsámival szemben. Kisebb nehézséget csak az jelent, hogy a vár feljáró útját csak magánházak között, egy sikátoron keresztül lehet megközelíten. Ez a kicsiny sikátor, a dzsámi déli kerítésének sarkával szemben, kb. 10 méterrel odébb található. A vár eztán 3 percnyi kapaszkodás után, már szabadon bejárható.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció