Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

NagybajomMagyarországSomogy vármegyeSomogy történelmi vármegye - Koroknya (Korotna)-vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Légifotók
  • Archívum
  • Videók
  • Térkép
  • Szállás

Koroknya (Korotna)-vár

A vár Nagybajomtól 8 kilométerre K-ÉK-re helyezkedik el. A közelsége miatt néha Somogysárddal és Újvárfalvával kapcsolatban is szerepel. A Koroknya-puszta, Vári-dűlő nevű részén található középkori eredetű várnak ma már a felszínen falmaradványa nem, csupán sánca és nagyméretű vizesárka látható.

A vár alaprajzilag téglalap alakú, mély és széles árokkal körülvéve. A belső terület erősen bolygatott, szinte az egész területet mély gödrök, árkok teszik áttekinthetetlenné. Tégla és kőtörmelék hever mindenfelé, azonban álló falat nem látni. A vár alaprajzi elrendezése, ásatás hiányában jelenleg nem állapítható meg.

A vár központi, legmagasabb része a K-i felében van. Ny-i része enyhén lejt az árok széléig. Négy sarka kissé kiugrik, ebből sarokbástyára lehet következtethetni. A várárok jó állapotban van, bár eredetileg nyilván mélyebb volt. Szélessége 18-24 méter között váltakozik, mélysége 5-6 méter. Az É-i sarok mellett bejárat gyanánt az árkon töltés vezet át, ez nyilván újkori. Az árok a vár DNy-i sarka alatt közvetlen összeköttetésben van a tóval, annak vize ma is mélyen benyomul az árokba.

Nagybajom község régi település, melynek első okleveles említése 1297-ben történt ,,Boyon" alakban. Később, 1357-ben ,,Sacerdos de Boyun", 1397-ben ,,Kysbayon", majd 1440-ben ,,poss Bojon" néven szerepel, mint a Korothnai család birtoka.

E család kimagasló alakja Korothnai János, Mátyás király híve, 1473-83 között nádori ítélőmester, 1483-ban Somogy megye főispánja volt. A 15.század második felében ő építette fel itt a várat, melyet halála után 1494 táján fia, István örökölt, majd 1509-ben Bakócz Tamás érsek rokonainak zálogosította el.

Korothnai István halála után, 1512-ben Erdődi Péter erőszakkal a várat elfoglalta, és elrabolta a Korothnai család itt felhalmozott kincseit. Amadé Istvánnak, Korothnai Katinka gyámjának közbenjárására II. Lajos király 1516-ba a várat Katinkának visszaadta, és annak birtokába be is iktatta.

Amikor a török 1555-ben Kaposvár bevétele után Koroknya ellen indult, a vár őrsége gyáván megszökött, mire a várkapitány Horváth György is kénytelen volt őket követni. Az üresen hagyott erősségbe Tojgon pasa vonult be, és azt őrséggel látta el. Egy év múlva, 1556 szeptemberében Nádasdy Tamás és Pallavicini őrgrőf foglalta vissza.

A végvári harcok után a vár hadi jelentősségét vesztve pusztulásnak indult,1698-ban már romként említik. Köveit a lakosság építkezéseihez széthordta. 1812-ben „látható itt még egy sánccal körülvett várkastély helye is" leírással említik. Két díszes, reneszánsz faragott kő (az egyik Mátyás címerével) származik a várból. 1665. év körüli pénzleletről és vaseszközökről tudunk erről a helyről.

A vár területén ezidáig még nem volt ásatás. A terület szintvonalas felmérését Nováki Gyula készítette el 1994-ben. Az 1556-os ostrom leírásában szerepel egy külső palánkvár is a nyugati oldalon, de ennek nyomai a felszínen napjainkban nem érzékelhetők.

Forrás:
 
Magyar Kálmán - Nováki Gyula: Somogy megye várai a középkortól a kuruc korig, 2005

 

 

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 46° 25.274 (46.421234)
K 17° 34.738 (17.578966)

Információk: A vár maradványai az Újvárfalva és Somogysárd közötti autóúttól nyugatra találhatóak, amelyek az úttól 20 perces sétával megközelíthetők.

A vár területén alapfalakat sejtetõ terepdomborulatok vannak, sok tégla és kőtörmelékkel. Az impozáns méretű körítő vizesárok egy része napjainkban is víz alatt áll.

Az É-i sarok melletti részen, bejárat gyanánt, újkori töltés vezet át a vár belső részébe.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció