Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Alsócsitár - ŠtitáreSzlovákiaFelvidékNyitra vármegye - Zsibrica hegy

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Alsócsitár, vár

Az egykori Nyitra vármegyében fekvő Alsócsitár (Štitáre) község határában, a Zsibrica (Žibrica)-hegyen egy régi erődítmény nyomai figyelhetők meg. A 4,3 ha területű, szabálytalan ovális alakú, őskori sáncvárat S. Jansák vizsgálta meg 1929-ben.

Az ő véleménye szerint az őskori időkön kívül a várat a 9-10. században – tehát az Árpád-kor kezdetén – is használták. J. Tirpák 2000-ben alaposan megkutatta a várat. A bronzkorból és a vaskorból származó leletek mellett a vár területéről előkerült több 13-14. századi, valamint egy 16. századi edénytöredék is.

Ennek alapján valószínűsíthető, hogy a középkor folyamán a környék népe a vár sáncait felújítva mentsvárként használhatta. Bővebb ismereteket csak egy részletes feltárás adhatna a várról, de erre eddig nem került sor.

GPS: É 48° 21.003 (48.350052)
K 18° 9.620 (18.160341)

Információk: Az egykori Nyitra vármegyében fekvő Alsócsitár (Štitáre) község határában, a Zsibrica (Žibrica)-hegyen egy régi erődítmény nyomai figyelhetők meg.

Alsócsitár felől jelzett turistaúton kb 45 perces túrával juthatunk fel a sáncokhoz.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció