Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Erdőfalva - ArdeuRomániaErdély és PartiumHunyad vármegye - vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Az erdélyi Érchegység délkeleti részén, a festői Glodi szorostól kissé délre találjuk Erdőfalva /Ardeu/ községet, ahová legkönnyebben Szászváros /Or�ştie/ felől Algyógyon keresztül juthatunk el. Mielőtt a faluba érnénk, az út bal oldalán szemünkbe ötlik a Várhegy, amelynek déli oldalát egy mára már felhagyott kőbánya csúfítja el.

A környező hegyekhez képest alacsony (450 m magas) domb pontosan az Ardeu patak keskeny völgye fölé emelkedik. Kiváló megfigyelő és ellenőrző helyként már ősidők óta lakott volt. Az itt elvégzett régészeti kutatások során megtalálták itt őskori és dák-kori település, dák vár és népvándorlás-kori település nyomait is. Az ásatások felszínre hozták a Várhegyen egy középkori vár maradványait, valamint 14-15. századi kerámia leleteket. A várról okleveles említés nem maradt fent.

A vár alatt, észak-keletirányban egy alacsonyabb dombnyúlványon lehetett a váralja település. Ennek a kis platónak a mérete kb 100 m x 60 m. A Várhegy északnyugat-délkeleti irányú gerincén helyezkedett el a vár. A mészkő felszínt csak nagyon vékony talajréteg borítja, így terepalakulatok vagy árkok nem figyelhetőek meg. Jól látszik azonban az északkeleti oldalon a habarcskötésű várfal egy rövid szakasza. A feltárások során megtisztították a felszíni kőzet jelentős részét. Megfigyelhetjük a keskeny hegygerinc mentén kétoldalt azokat a meglehetősen szabályos sorban elhelyezkedő sziklába vágott, kb 1 x 1 m-es és 0,6 - 1 m mély lyukakat, amelyek valószínűleg a várban levő épületek alapozásánál játszottak szerepet. A vár északnyugati végén egy kis kiemelkedést találunk, amely talán egy őrtoronynak adott helyet. A délkeleti várrészt elpusztította a kőbánya, így arról nem lehet leírást készíteni.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 173.

 

GPS: É 46° 1.046 (46.017437)
K 23° 8.798 (23.146626)

Erdőfalva (Ardeu) falu déli vége fölé emelkedik a várhegy, ahová kb 15 perces kapaszkodással juthatunk fel.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció