Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

NagyberényMagyarországSomogy vármegyeSomogy történelmi vármegye - Kerek-hegy

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Kerek-hegy

A Siófok közelében fekvő Nagyberényben, két egymással szemközti dombon, alig 600 méter távolságra távolságra található két Árpád-kori várhely, a Kerek-hegy és a Zsidódomb. A két vár egyikéről sem ismerünk írott történeti adatot, de jellemzőik alapján a 12-13. században létesűlhettek. Vélhetően a kisebb méretű Zsidó-dombon lévő erődítés lehetett a korábbi. Mindkét nagyberényi várnál sikerült dokumentálni a vármaghoz kívülről kapcsolódó külső várakat is. A kisebb, déli vár Zsidódomb neve abból ered, hogy területén van Nagyberény 1944 óta elhagyatott zsidó temetője.

Nagyberény község déli végében, a község temetőjétől kissé nyugatra levő Kerek (Kerék) dombon egy motte típusú kisvár maradványa található. A Kerek-hegy dél felől keskenyen kezdődik, majd észak felé kiszélesedve emelkedik. Két oldala, különösen a keleti, igen meredek.

A kétrészes vár az egész hegytetőt magába foglalja. A legmagasabb részen, észak felé helyezkedik el a belső vár. Kissé ovális platót fog körbe háromnegyed ívben az árok. Csak a keleti meredek oldal felett hiányzik, itt a hegy pereme mesterségesen levágott. Az árok mélysége 3-5 méter között változik, szélessége pedig 15-16 méter. A plató átmérője 30-35 méter. A vár központi síkján egy kb. 4 x 8 m-es, fél méter mély süllyedés látható, néhány kisebb kincskereső gödörrel.

A külső vár a déli irányában lejtő részen helyezkedik el. Keleti oldalát a meredek hegyoldal jel­zi, a nyugati oldalon a perem a belső vár alá fut 2-3 méterrel alacsonyabb szinten. A külső vár a déli végén hirtelen meredekké válik. Alul széles átvágás (árok) védte er­ről az oldalról.

A déli végen az átvágás azonban erősen rongált. Északi, tehát a belső oldalát füg­gőlegesre lebányászták. Az árokívben jelenleg egy földút halad, mely a várdomb nyugati oldalán haladó földútba kapcsolódik. Az átvágás külső széle is erősen bolygatott. Magát az árkot részben szemét tölti ki. Az árok egykori záródását, vélhetően a földút kialakításakor, mindkét végéből már elhordták. A legalsó árkon túl már csak egy kis háromszög alakú, lapos rész jelenti a hegy végét. A vár teljes területe 150 x 60 méter. A belső és külső vár együttes hossza 100, szélessége 30 méter.

A helyi lakosok 1864-ben, Pesty Frigyes helynévgyűjtésekor még tudták, hogy egy erődítmény helyéről van szó: “a temető…nyugati legközelebb részén fekszik egy magasra emelkedő Kerék hegy, min egy nagyszerű épületnek romjai alig csak láthatók, hanem annyi bizonyos, hogy ezen hegy valamikor erősség lehetett”.

Figyelemre méltó kronológiai adat is rendelkezésre áll Nagyberény kapcsán. A helység fő birtokosai 1232-ig a Szalók nemzetség tagjai voltak – s mint általában mindenütt, itt is a nemzetségekből leszármazó birtokos családok állnak a hasonló várak építése mögött. Ez a dátum a két vár használatának felső időhatára (terminus ante quem-je), hiszen az új birtokosoknak, a veszprémi székeskáptalan kanonokjainak már aligha volt szükségük Nagyberényben a kisméretű, preklasszikus várakra.

Forrás:

Magyar Kálmán - Nováki Gyula: Somogy megye várai a középkortól a kuruc korig. Kaposvár, 2005, 96-97.

Dr. Dénes József - Nagyberény várai - Djnaplója blog - 2018-08-23

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 46° 47.672 (46.794533)
K 18° 10.303 (18.171717)

Információk: A vár a temető nyugati oldalában futó földút mellett található. Javasolt a déli lankás irányból megközelíteni.

Ehhez a földúton el kell sétálni a domb déli részéhez, ahol a jobbra tartó földút egyben az alsó átvágáson halad keresztűl. A vár felkeresésére a lombmentes időszak javasolt.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció