Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Bazin - PezinokSzlovákiaFelvidékPozsony történelmi vármegye - Öregvár 1, Starý Zámok I

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Óvárat, pontosabban az Óvár 1-nek nevezett erődítés maradványait Bazin (Pezinok) településtől É–ÉNy-ra találjuk egy jellegzetes, sűrű bozótossal borított hegyen a Kis-Kárpátok szélén, 280 m tengerszint feletti magasságon. A hegycsúcs 75 - 80 m magasan emelkedik egy valaha igen fontos közlekedési út fölé. A K–Ny-i irányban kissé ovális alaprajzú hegy ÉNy-i részen láthatók az egykori erődítmény maradványai. Mindössze a vár árkának és sáncának nehezen felismerhető nyomait figyelhetjük meg a helyszínen.

Az 1982-es régészeti ásatás alkalmával, két 2x30 és 2x10 m-es kutatóárok segítségével a sáncvár belső területét megvizsgálták, ahol a sziklás altalaj a legtöbb esetben 20- 30 cm mélyen feküdt. Ekkor egyik kutatóárokban sem akadtak építmény vagy régészeti lelet nyomára.

2001-ben három szondázó árok segítségével az erődítés többi részét a várárokkal és az elé kihányt földdel együtt megkutatták, valamint az északi lejtőt is a sáncvár alatt.

A régészeti kutatások ekkor azt igazolták, hogy a 13. sz. végén, vagy inkább a 14. sz. folyamán a hegytető ÉNy-i részén egy egyszerű erodítés állt. Szlovák ásatók szerint a várnak fekvése, kiterjedése és az elmaradt belső kiépítés alapján csak stratégiai őrfunkciója lehetett. A hiányzó falazat miatt kétséges az a feltételezés, hogy az 1271-es és 1295-ös hadi események idején ezen a helyen egy kővár állt. A II. Ottokár és később Habsburg I. Albert által uralt, írásos forrásokban is említett bazini erődítés legfontosabb része egy kőtorony volt, ami itt hiányzik, pontosabban a tájékozódó jellegű ásatások ezidáig nem bukkantak a nyomára. Ezért nem kizárható, hogy a 13. sz. utolsó harmadában zajló hadi eseményekről szóló beszámolók a még ma is álló bazini vízivárra, vagy a Bazintól 5 km-re, a Caljanská-völgy közlekedési útvonala fölött lévő toronyhelyre (ld. Bazin-Óvár 2) vonatkoznak.

/Karczag Ákos/

Forrás:

Zdenek Farkas: Stredoveké opevnenie v Pezinku, cašt Cajla. Zborník Slovenského Národného Múzea. 2002. (12). 

81-104. 

GPS: É 48° 18.848 (48.314133)
K 17° 15.068 (17.251129)

Óvárat, pontosabban az Óvár 1-nek nevezett erodítés maradványait Bazin (Pezinok) településtol É-ÉNy-ra találjuk egy jellegzetes, sűrű bozótossal borított hegyen a Kis-Kárpátok szélén, 280 m tengerszint feletti magasságon.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció