Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

CsepregMagyarországVas vármegyeSopron történelmi vármegye - Boldogasszony-kápolna

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Légifotók
  • Térkép
  • Szállás

Boldogasszony kápolna, egykori templom és a huszita erődítmény helye

Gyakran Csepreg mellett tartottak nádori és egyéb közgyűléseket, megyegyűléseket a városon kívüli Boldogasszony templom körül.

A husziták 2000 fős lovasokból álló csapata csakis az akkoriban szabad térséggel övezett Boldogasszony-templom körül találhattak  megfelelő, védhető helyet a maguk számára. A főleg osztrák zsoldosok („husziták”) ezt a városon kívüli templomot alakították erődítménnyé (fortalitium). Először 1454-ben említik, amikor Hunyadi János sikertelenül ostromolta a Nankenreuter (vagy Ankenreuter)  Nabukodonozor vezette zsoldosok itteni, szekérvár (Wagenburg) segítségével kialakított erődítményét. Az ideiglenes erődítményt 1462-ben lerombolták, maradványai jelenleg nem érzékelhetők.

Maga a román-kori eredetű, kváderkőből épült és tekintélyes kőfallal övezett 31 x 11 m-es alapterületű, nagy méretű Boldogasszony templom 1861-ben statikai problémák miatt lebontásra került. Nagy szerencsénk, hogy még előtte a már megviselt állapotú régi templomot Hartmann Etelka kisasszony, az akkor gyógyszerész leánya volt szíves lerajzolni.

A mai kápolnát a régi Boldogasszony templom helyén, 1869-ben építtette Jankovich Gyula gróf neogótikus stílusban. Itt nyugszik Jankovich Antal gróf, a család csepregi birtokszerzője és felesége Nemeskéri Kiss Katalin. A kápolnához vezető kálvária 1867-ben Carstanjen Gusztávnak, a Schöller cukorgyár akkori igazgatójának köszönheti létesítését (valószínűleg nem függetlenül attól, hogy a cukorgyár építéséhez felhasználhatták a lebontott templom köveit).

Irodalom:

Dénes József: Hol volt a csepregi vár? In: Csepregi Promenád. 2002. január – XI. évfolyam 1. szám 9.

Dénes József: A Boldogasszony-kápolna és a Kálvária rövid története (kézirat, 2004)

Nógrády Árpád: Csepreg ostroma és Sárvár bevétele 1454-ben. In: Vasi Szemle LXIV. (2010) 685-697.

/Dénes József/

GPS: É 47° 23.164 (47.386063)
K 16° 42.395 (16.706591)

Információk: A ma álló neogótikus kápolna a kálvária stációi mentén a városba Szombathely felől érkezve, a temetővel szemközt jobbra leágazó kavicsos úton közelíthető meg.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció
Ajánlott látnivalók
Rákóczi vár
GyimesbükkRákóczi vár
evangélikus templom
Szásznagyvesszősevangélikus templom
Keresési előzmények
Csepreg - Boldogasszony-kápolna