Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

CsepregMagyarországVas megyeSopron vármegye - Boldogasszony-kápolna

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Légifotók
  • Térkép
  • Szállás

Boldogasszony kápolna, egykori templom és a huszita erődítmény helye

Gyakran Csepreg mellett tartottak nádori és egyéb közgyűléseket, megyegyűléseket a városon kívüli Boldogasszony templom körül.

A husziták 2000 fős lovasokból álló csapata csakis az akkoriban szabad térséggel övezett Boldogasszony-templom körül találhattak  megfelelő, védhető helyet a maguk számára. A főleg osztrák zsoldosok („husziták”) ezt a városon kívüli templomot alakították erődítménnyé (fortalitium). Először 1454-ben említik, amikor Hunyadi János sikertelenül ostromolta a Nankenreuter (vagy Ankenreuter)  Nabukodonozor vezette zsoldosok itteni, szekérvár (Wagenburg) segítségével kialakított erődítményét. Az ideiglenes erődítményt 1462-ben lerombolták, maradványai jelenleg nem érzékelhetők.

Maga a román-kori eredetű, kváderkőből épült és tekintélyes kőfallal övezett 31 x 11 m-es alapterületű, nagy méretű Boldogasszony templom 1861-ben statikai problémák miatt lebontásra került. Nagy szerencsénk, hogy még előtte a már megviselt állapotú régi templomot Hartmann Etelka kisasszony, az akkor gyógyszerész leánya volt szíves lerajzolni.

A mai kápolnát a régi Boldogasszony templom helyén, 1869-ben építtette Jankovich Gyula gróf neogótikus stílusban. Itt nyugszik Jankovich Antal gróf, a család csepregi birtokszerzője és felesége Nemeskéri Kiss Katalin. A kápolnához vezető kálvária 1867-ben Carstanjen Gusztávnak, a Schöller cukorgyár akkori igazgatójának köszönheti létesítését (valószínűleg nem függetlenül attól, hogy a cukorgyár építéséhez felhasználhatták a lebontott templom köveit).

Irodalom:

Dénes József: Hol volt a csepregi vár? In: Csepregi Promenád. 2002. január – XI. évfolyam 1. szám 9.

Dénes József: A Boldogasszony-kápolna és a Kálvária rövid története (kézirat, 2004)

Nógrády Árpád: Csepreg ostroma és Sárvár bevétele 1454-ben. In: Vasi Szemle LXIV. (2010) 685-697.

/Dénes József/

GPS: É 47° 23.164 (47.386063)
K 16° 42.395 (16.706591)

Információk: A ma álló neogótikus kápolna a kálvária stációi mentén a városba Szombathely felől érkezve, a temetővel szemközt jobbra leágazó kavicsos úton közelíthető meg.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció