Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

NagyberényMagyarországSomogy vármegyeSomogy történelmi vármegye - Zsidó-domb

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Zsidó-domb

A Siófok közelében fekvő Nagyberényben, két egymással szemközti dombon, alig 600 méter távolságra távolságra található két Árpád-kori várhely, a Kerek-hegy és a Zsidódomb. A két vár egyikéről sem ismerünk írott történeti adatot, de jellemzőik alapján a 12-13. században létesűlhettek.

Vélhetően a kisebb méretű Zsidó-dombon lévő erődítés lehetett a korábbi, de ezt csak ásatással lehetne tisztázni. Mindkét nagyberényi várnál jól sikerült dokumentálni a vármaghoz kívülről kapcsolódó külső várakat. A kisebb, déli vár Zsidó-domb neve abból ered, hogy területén van Nagyberény 1944 óta elhagyatott zsidó temetője.

Nagyberény község délkeleti szélétől fél km-re a dombvidék több völgyre ágazik szét. Az itt kinyúló gerincek egyike a Zsidó-domb, amely közvetlenül a község lőtere felett emelkedik. A hosszan elnyúló, keskeny észak-déli irányú, meredek oldalú gerincen, a földvár kisméretű központi része, az északi véget foglalja el.

A gerinc enyhén lejt dél elé, majd egyenessé vállik és itt található az első nyoma a földvárnak, egy igen elmosódott átvágás. Mélysége alig 1 méter, a szélessége 15-16 méter. A vár külső része keskeny gerincet képez, szélessége kezdetben 7-8 méter, a végén 13 méter. Felülete sima, egyenes, a nyugati oldalának pereme éles, a keleti oldala azonban elmosódott.

A gerincen észtak felé haladva kb. 96 méter után újabb átvágás következik, amely azonban csak 0,5 méter mély és a szélessége is csak 3-5 méter körüli. Ez az árok mindkét oldalon folytatódik, de itt már csak terasz alakjában, majd a hegygerinc végét is körbefogja. Az így lezárt kis belső terület téglalap alakú, területe 23 x 14 m.

A külső átvágástól kintebb 7 méterre újkori földút mély bevágása következik, de ferde irányából következtetve ez nem tekinthető sáncároknak. A belső és külső vár együttes teljes területe 140 x 20 méter.

A várdomb alacsonyabb gerincén futó külsővár területe javarészt füves. Itt lehet eljutni a korábbi temető, kerítéssel övezett részéig. A vár központi magja viszont napjainkban a tüskés cserjék és a bokros környezet miatt megközelíthetetlen. Ennek déli árka közvetlen a kerítés mögötti részen kezdődik.

Nagyberény kapcsán a következő kronológiai adat áll rendelkezésünkre. A helység fő birtokosai 1232-ig a Szalók nemzetség tagjai voltak – s mint általában mindenütt, itt is a nemzetségekből leszármazó birtokos családok állnak a hasonló várak építése mögött.

Ez a dátum a két vár használatának felső időhatára (terminus ante quem-je), hiszen az új birtokosoknak, a veszprémi székeskáptalan kanonokjainak már aligha volt szükségük Nagyberényben a kisméretű, preklasszikus várakra.

Források:

Magyar Kálmán - Nováki Gyula: Somogy megye várai a középkortól a kuruc korig. Kaposvár, 2005, 97.
Dr. Dénes József - Nagyberény várai - Djnaplója blog - 2018-08-23

GPS: É 46° 47.524 (46.792072)
K 18° 10.751 (18.179176)

Információk: Nagyberény község délkeleti szélétől fél km-re a dombvidék több völgyre ágazik szét. Az itt kinyúló gerincek egyike a Zsidó-domb, amely közvetlenül a község lőtere felett emelkedik.

A Rákóczi Ferenc utca végén a balra forduló földutat követjük. Majd 50 méter után a jobbra tartó földútra térünk. 100 métert megtéve, a jobbra induló földút halad a lőtér mellé, illetve dél felé tart a Zsidó-domb mellett.

A domb déli végénél a földút enyhén jobbra megy tovább. Mi itt a gerincen kényelmesen tudunk felsétálni a Zsidó-dombra.

A várdomb alacsonyabb gerincén futó külsővár területe javarészt füves. Itt lehet eljutni a korábbi temető, kerítéssel övezett részéig. A vár központi magja viszont napjainkban a tüskés cserjék és a bokros környezet miatt megközelíthetetlen. Ennek déli árka közvetlen a kerítés mögötti részen kezdődik.

 

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció