Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

CsepregMagyarországVas megyeSopron vármegye - Szent Miklós templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Térkép
  • Szállás

Szent Miklós templom

A Szent Miklós templomot lőréses kőfal övezte, alapjai az új plébánia építésénél, a templom déli oldalán 1990-ben előkerültek. A plébániatemplom ma látható részletei legrégibb formájukban a 14. század első felében keletkezhettek. Első okleveles említése 1433-ból származik. A torony kapuzata késő gótikus, 15. századi eredetű. Már 1592-ben is toronyórája működött.

A 18. században barokk stílusban építették át. Legutóbb 1939-ben esett át nagyobb átalakításon, hajója ekkor teljesen újjáépült. Főoltára Mária Terézia korabeli, Johann Cimbal festette oltárképpel. A templomkertben álló Mária oszlop 1670 előtti korai barokk alkotás, nem eléggé hatásosan levésett Nádasdy címerrel

1621 januárjában az akkor Bethlen-párti evangélikus Csepreget feldúlta a Collalto vezette császári sereg. A 30 éves háború legsúlyosabb magyarországi pusztításának az ismeretlen nevű deák verse szerint 1223-an estek áldozatul. Mindkét csepregi városbeli templomot ostrommal foglalták el. Különösen a felsővárosi templom „kerítésében” a lakosok kitartóan védekeztek a császári zsoldosokkal szemben.

Irodalom:

Lővei Pál: Csepreg, Szent Miklós-templom. In: Lapidarium Hungaricum 5. Vas megye I. Vas megye műemlékeinek töredékei 1. Belsővat-Kőszegszerdahely. Szerk.: Lővei Pál. Bp., 2002. 227-232.

/Dénes József/

GPS: É 47° 24.164 (47.402740)
K 16° 42.443 (16.707390)

Információk: A felsővárosi plébániatemplom a kastély közelében, a Széchenyi-téren áll.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció