Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

CsepregMagyarországVas vármegyeSopron történelmi vármegye - Szent Miklós templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Térkép
  • Szállás

Szent Miklós templom

A Szent Miklós templomot lőréses kőfal övezte, alapjai az új plébánia építésénél, a templom déli oldalán 1990-ben előkerültek. A plébániatemplom ma látható részletei legrégibb formájukban a 14. század első felében keletkezhettek. Első okleveles említése 1433-ból származik. A torony kapuzata késő gótikus, 15. századi eredetű. Már 1592-ben is toronyórája működött.

A 18. században barokk stílusban építették át. Legutóbb 1939-ben esett át nagyobb átalakításon, hajója ekkor teljesen újjáépült. Főoltára Mária Terézia korabeli, Johann Cimbal festette oltárképpel. A templomkertben álló Mária oszlop 1670 előtti korai barokk alkotás, nem eléggé hatásosan levésett Nádasdy címerrel

1621 januárjában az akkor Bethlen-párti evangélikus Csepreget feldúlta a Collalto vezette császári sereg. A 30 éves háború legsúlyosabb magyarországi pusztításának az ismeretlen nevű deák verse szerint 1223-an estek áldozatul. Mindkét csepregi városbeli templomot ostrommal foglalták el. Különösen a felsővárosi templom „kerítésében” a lakosok kitartóan védekeztek a császári zsoldosokkal szemben.

Irodalom:

Lővei Pál: Csepreg, Szent Miklós-templom. In: Lapidarium Hungaricum 5. Vas megye I. Vas megye műemlékeinek töredékei 1. Belsővat-Kőszegszerdahely. Szerk.: Lővei Pál. Bp., 2002. 227-232.

/Dénes József/

GPS: É 47° 24.164 (47.402740)
K 16° 42.443 (16.707390)

Információk: A felsővárosi plébániatemplom a kastély közelében, a Széchenyi-téren áll.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció
Ajánlott látnivalók
Sommeregg vára
SeebodenSommeregg vára
Keresési előzmények
Csepreg - Szent Miklós templom