Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Magyargyerőmonostor - MănăstireniRomániaErdély és PartiumKolozs történelmi vármegye - Templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Térkép
  • Szállás

Magyargyerőmonostor (M�n�stireni) a Kalotaszeghez tartozik, a Gyalui-havasok ÉNY-i részében húzódó Kucsuláta hegysor területén, a Kapus (Lonka)-patak mellett fekszik. 1332-ben Monostor néven jelentkezik az oklevelekben, majd 1423-ban Gyerewmonostora, 1496-ban Gerger Monosthora, 1572-ben Gerömonostora, 1666-ban pedig Magiar-Monostor formában fordul elő. Templomát a Gyerőfi nemzetség építteti a tatárjárás előtt, de a nagy tatárjárás feldúlja.

Legrégibb része a tatárjárás előtti időkből származó késő román stílusban épült főhajó. Apátsági templom volt.

1275-ben Kemény Mihály malmot és halastavat adományoz a templomnak. 1332-ből papja is ismeretes: Péter a pápai tizedjegyzék szerint 2 garast fizet.

A tatárjárás után a régi templom elé, szintén román stílusban, két tornyot építenek. Az egyik torony megmaradt, a másiknak csak csonka része a templom falmagasságáig. A két torony abban az időben a Benedek-rendi monostori templomoknak járó kiváltság jele volt. A XIV. századtól már csak plébániatemplom. A megmaradt torony felső részén befalazott hármas ablakok keretei látszanak. Jelenlegi ablakai már gótikus kőrácsos ablakok. A csonka torony nyugati oldalán az ikerablak oszlopfőjén XIII. század eleji franciás, hattyú testű sárkányok szépen faragott alakjai maradtak meg. A szoborcsoport fekvő sárkányán (vagy oroszlánján) női alak áll kígyót szoptatva és egy másik női alak lándzsával szúrja le az állatot (a kígyót).

A templomot a XV. században átépítik. Ekkor készülnek a hajó déli oldalán lévő szép csúcsíves ablakok. A réginél nagyobb új szentély 1442-ben készül el, feltehetőleg Kapos Tamás támogatásával. Ehhez az építkezéshez tartozik a töredékesen megmaradt szentségfülke, a sekrestyeajtó, „Georgius Wossari vitricus ecclesiae” felirattal, a papi ülőfülke „Hocopu... de Tasad 1536” felirattal. 1936-ban bontották ki őket. Ezek már reneszánsz díszítéseket kaptak. A hajó egykori boltozatának nyomait a gyámkövek töredékei és a külső támpillérek jelzik. Mennyezetének festését Umling Lőrinc készítette.

A templomot a középkor végétől magas várfal vette körül, amely ma is megvan. Az egykori apátsági templomhoz tartozó kolostorból semmi sem maradt fenn. Úgy látszik, még a tatárjáráskor elpusztult.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 696.


A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 46° 46.788 (46.779804)
K 23° 5.297 (23.088278)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció