Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Orlajtörék - Malé TeriakovceSzlovákiaFelvidékGömör-Kishont történelmi vármegye - Pétervár

  • Történelem
  • Térkép
  • Szállás

Orlajtörék – Pétervár                                 Gömör és Kishont vármegye

 

Története:

-- Ez a vidék a nevét a helységről felvevő Orlay nemesi család ősi birtoka volt, nagy valószínűséggel ők építették, közelebbről ismeretlen időpontban {XIV. század?} azt a várat, ami a továbbiakban, mint birtokközpont szolgálta őket.

-- Az évszázadokkal ezelőtt elpusztult erősségről a Borovszky féle monográfia és Pesty F. helynévgyűjteménye is megemlékezik, nem szerepel azonban egyetlen történész adattárában sem {Engel Pál, Fügedi Erik}. 

-- Míg magáról a várról nem tudunk semmilyen közelebbit, addig Orlajtörék jobbágyfalut 1493-ban II. Jagello Ulászló király Putnoky Imrének adományozta oda. Később a Serényi és Kálnoky grófok uradalmához tartozott. 

-- Valószínűleg az erősség elpusztulása után költözött át az Orlay nemesi família a Rima folyó bal partján felépített újabbkori várkastélyába. 

 

Leírása:

Orlajtörék {Vel’ké Teriakovce} községe Rimaszombat városától ÉNy-ra található meg, ennek határában emelkedett a középkor távoli homályába vesző Pétervár {Peter-Hradok} nevű erősség. Mivel nem maradt fenn róla egyetlen korabeli oklevél sem, így csak feltételezhetjük, hogy egyike lehetett azon sok ezer kicsiny, helyi jelentőségű erődített nemesi szállásnak, amit a magánkézbe került földterület új birtokosa emeltetett, a maga és családja védelmére. Az elpusztult Pétervárról közelebbit csak egy régészeti feltárással lehetne a napvilágra hozni, ez azonban napjainkig {2003} még nem történt meg. 

 

Forrás:

Borovszky Samu: Magyarország vármegyéi és városai – Gömör vármegye {1900}

 

(Szatmári Tamás)

 

GPS: É 48° 26.286 (48.438095)
K 19° 58.443 (19.974054)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció