Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Vízakna - Salzburg - Ocna SibiuluiRomániaErdély és PartiumAlsó-Fehér történelmi vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Az Oltmelléki hegysor Szászcsanádi hegyágában, a Viza (Weiss, Fehér)-patak mellett fekszik Vízakna (Salzburg, Ocna Sibiului) település. A helység ref. templomától É-ra emelkedik a Várhegy, amelyet a lelkészlak udvarából is jól látni. A várról okleveles adatok nem maradtak fenn. A. Rusu szerint a 13. században épülhetett.

Egy K–Ny-i irányú dombsor déli nyúlványán találjuk a várat. A vár 20 m széles és kb. 40 m hosszú fennsíkját egy 20 m széles, 3-4 m mély árokkal választották le a tőle É-ra húzódó dombsortól. A Várhegy Ny-i, D-i és K-i oldala olyan meredek, hogy ott árok létesítésére nem volt szükség. A vár területe jelenleg mezőgazdasági művelés alatt áll.

Felszínén falmaradványok nem láthatók.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 499.

GPS: É 45° 53.015 (45.883587)
K 24° 3.240 (24.053995)

Az Oltmelléki hegysor Szászcsanádi hegyágában, a Viza (Weiss, Fehér)-patak mellett fekszik Vízakna (Salzburg, Ocna Sibiului) település. A helység ref. templomától É-ra emelkedik a Várhegy, amelyet a lelkészlak udvarából is jól látni.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció