Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

LepoglavaHorvátországHorvát-SzlavónországVarasd vármegye - Gorica, Schönhaupt

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

„…A Cillei hercegek, ahogy azt krónikájuk meséli [9], jelentékeny számú várat romboltattak le, ám hogy ezt miért tették, az nem teljesen világos. Ezen várak között említik meg a következőt: „ Schönhaupt, dasselbst bei haben sie ein Kloster Hermaniter ordens aufgehoben und gestifftet” . Semmi kétség, hogy ez az erősség a Lepoglava települése melletti Gorica hegyen lehetett, ott, ahol ma a Szt. János kápolna található és ahol még nem is olyan régen egy vár romjainak a nyomai voltak megtalálhatók. Ez a hely kitűnően védhető volt, itt egy magányos domb, a maga remek elhelyezkedésével adta a védelem lehetőségét.

[9] Kukuljevic: Neki gradine i gradovi u Hrvatskoj III. 1870. ( Néhány várrom és vár Horvátországban ).…”

Engel Pál adatai szerint:

A magyar forrásokban, mint castrum Schönhaupt szerepel, aminek tükörfordítása a település mai, Lepoglava neve (kb. Szépfő). A zagorjai ispánsághoz tartozó király várat, 1399-ben Cillei Hermann kapta meg, aki később lerontatta és anyagát, valamint uradalmát az itt alapított pálos kolostornak adta.

A vár mai állapota:

A várat 2008. 03. 14-én látogattam meg Keserű László és Szabó Tibor társaságában. A vár maradványai már csak némi faltöredékből és terepalakulatokból állnak. Az erődítmény alapját egy Ny-K irányú, hosszúkás várdomb adja (tszfm. 309 m ), melynek legmagasabb pontján a Keresztelő Szt. Jánosnak szentelt, 17. szd. végi alapokon nyugvó barokk kápolna áll. A vár területe a mai dombtetőre, s annak közvetlen környékére korlátozódhatott. A dombtető északi oldalánál némi falnyomvonal látszódik (cca 90 cm vastag), de ez, akár egy cinterem maradványa is lehetett. A falvonulat alatt kb. 5 méterrel, egy terasz húzódik, ami egykor egy várárok is lehetett, amit mára feltöltöttek. A várdomb keleti végében, jelenleg egy adótorony látható, mely alatt szintén egy terasz terül el. Ez lehetett az egykori külső várnak. Némi falnyom itt is található, akárcsak a várdomb déli oldalán. A várdomb csak nyugatról volt megközelíthető, míg az északi és déli oldala meredeken omlik alá. A keleti oldalt a már említett külső várral védhették. /Szatanek József/

Forrás:

Ðuro Szabo: Sredovječni gradovi u Hrvatskoj i Slavoniji, 1920. Zágráb. 

Branko Nadilo: Várak és kastélyok az Ivánscsica hegység északi részén 

GPS: É 46° 12.696 (46.211601)
K 16° 3.019 (16.050323)

A Lepoglava településén található Goricának nevezett hegyen egykor egy Schönhaupt nevű vár volt . Az egykori vár csekély romjait, a Varasd - Ivanec - Lepoglava közti főútról lehet a legkönnyebben megközelíteni. Ehhez, a lepoglavai leágazásnál a városközpont (Centar) tábla iányába kell fordulni, majd el kell kanyarodni, a központban található kolostor irányába. A kolostorkert északi oldalánál indul az a szűk út, mely előbb elhalad a most is működő börtön északi falai mellett, s egyre meredekebbé válva elvezet a Goricának nevezett hegyen álló Szt. János kápolna előtti parkolóig.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció