Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Fületelke - Felldorf - FilitelnicRomániaErdély és PartiumKis-Küküllő történelmi vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Bár a községet már 1347-ben említik „Fyleteluke” néven, középkori templomáról nem maradt fenn írásos adat. Ma látható, Szentháromságnak szentelt temploma a 15. század második felében épült gótikus stílusban, harangtoronnyal.

Déli és délkeleti oldalán csúcsíves ablakok láthatók. A templomhajót barokk boltozat fedi.

1780 körül a hajót és a szentélyt oszlopokon nyugvó fiókboltozatos dongaboltozattal látták el, 1787-ban pedig a harangtorony kapott új tetőt. 1894-ben a toronytetőt javították, 1938-ban a tornyon kívül a templomot is renoválták. 1972-ben a templomot és a harangtornyot ismét renoválták, ekkor a kerítőfalat, kaputornyot és az északi tornyot is javítják. Ennek ellenére néhány évvel később, 1980-ban nagyobb károkat állapítanak meg a templomon. Mivel többek között a hajó mennyezete ekkor részlegesen beomlott, 1989-től az istentiszteleteket a lelkészi hivatalban tartják, ahová a templom berendezéseinek egy részét is áthelyezték. A templomot a továbbiakban nem használják. A harangtorony (mely egy 1496-ban készült harangot rejt), tűrhető állapotban van, a rohamosan pusztuló templom sorsa azonban, úgy tűnik, megpecsételődött.

A templomot egy viszonylag jó állapotban megmaradt, 16. század elején emelt, romosodó várfal veszi körbe, amit két torony erősít: a kaputorony délen és egy torony a templom északnyugati oldalán. A kaputornyon az 1653-as évszám olvasható.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 634.


GPS: É 46° 21.998 (46.366631)
K 24° 39.885 (24.664743)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció