Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Gerdály - Gürteln - GherdealRomániaErdély és PartiumNagy-Küküllő történelmi vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Gerdály templomának papját 1332-ben említik először, a Szent Gertrúd tiszteletére szentelt egyházi épület ekkor tehát már állt. 1520-ban a templom erődítési munkálataira Nagyszeben anyagi hozzájárulást biztosított.

1816-ban a templomot életveszélyessé nyilvánították és újjáépítését határozták el. 1850 körül épült meg az új csarnoktemplom, nyugati toronnyal.

A templomnak egyszerű stukkómennyezete van, szentélye félkör alakú apszissal zárul. A szentélyt és a hajót egy diadalív választja el. A nyugati oldalon falazott karzat látható. A szentélyt és a hajót mindkét oldalon köríves ablakok világítják meg. A nyugati tornyot meredek piramistető fedi.

A négyszögletes alaprajzú várfalat a négy saroktoronnyal a 16. sz. kezdetén emelték. Ebből ma három áll, a délkeleti torony leomlott. 1846-ban a délnyugati tornyot J. Angermann mérnök tervei alapján átépítették, és ettől kezdve a templomerőd kapujaként szolgált. Ezt az épületet szalonna- és terményraktárként is használták.

Legutóbb 1964-ben és 1987-ben végeztek javításokat a templomon és a váron.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 637-638.


GPS: É 45° 53.732 (45.895538)
K 24° 44.199 (24.736647)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció