Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Hásság - Haschagen - HaşagRomániaErdély és PartiumNagy-Küküllő történelmi vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Hásság falu Szent Péternek szentelt gótikus temploma a 14. században épült fel. 1414–1415-ben plébánosát említik, aki ezidőtájt a fehérvári püspökkel pereskedett. 1446-ban Zsigmond király hássági kápolnája részére búcsú engedélyezését kérik. Ez a kápolna feltehetően a plébániatemplomhoz tartozhatott.

1874/75-ben lefektették az új harangtorony alakövét, és egyidejűleg a templomhajó meghosszabbítását is elkezdték.

Az építkezést a meggyesi Gustav Fabini építőmester felügyelte. 1896-ban javították utoljára jelentősebb mértékben a templomot.

A gótika korából mára csupán a szentély maradt meg, valamint a templom egyik harangja, amely 1429-ből származik.

Egy 1863-ból fennmaradt rajz, mely a templomot dél-nyugat-északnyugat felől ábrázolja, megörökítette a templom körül akkor még viszonylag épen fennálló erődítéseket: egy középkori eredetű piramistetős tornyot, a lőréses védőfalat, melyhez néhány többszintes épület támaszkodott, valamint a fa-gyilokjárót.

1874-ben a kerítőfal nagy része már romos, az északi és keleti oldal alapos javításra szorult. Ma a téglából készült védőfal visszabontott, helyenként leomlott, romos állapotban van. A legépebb részei a nyugati oldalon, a templomtorony közvetlen közelében láthatóak.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 643-644.


GPS: É 45° 58.600 (45.976673)
K 24° 5.003 (24.083387)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció