Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

ČanjevoHorvátországHorvát-SzlavónországVarasd vármegye - Csányó vára, Chanyo (Čanjevo)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Mellékletek
  • Térkép
  • Szállás

Csányó vára (Čanjevo)

A most Öregvárnak (Stari grad) hívott Csányó vára egy, a helyiek által Pećina-nak (kb. Kőszál, vagy Szikla) nevezett hegyen található. A vártető ma is nagyon jó kilátást nyújt a Kemléki, a Monoszló és a Medvevári hegységre, s ez mindennél többet mond el, a vár múltbeli stratégiai jelentőségéről.

A Csányói nemzetséget (de genere Chanov) a mai ismereteink szerint, először 1265-ben említik meg.Csányó egy kisebb birtokkal rendelkező vár volt, melynek földje a 13. században még Körös vármegyéhez tartozott. A birtok a 14. században nemes Jakob tulajdonában volt, majd a várat 1459-től 1517-ig, egy bizonyos Spiranec György (Gjuro Špinarec), aztán özvegye irányította. Őutánuk 1600-ig, a Prashóczy (Prašoci) család tulajdonába került. A csányói birtok 1677-től 1689-ig egy per tárgya volt, mely Jellasics Ferenc és Ivánovich Ferenc (Franjo Ivanović) között zajlott. A pert, miután sikerrel bizonyította örökösödési jogát, Jellasics Ferenc nyerte meg. Az 1745-ös esztendőtől, a csányói birtok tulajdonosai egy kis időre, Skerletz Zsigmond fiai lettek, akik a horvát szábor határozata szerint, gyámjukkal, Mijo Huszaniccal (Mijo Husanic) osztozkodtak rajta. Az 1848-as esztendőben (a jobbágyság megszűntetésének idejében), Csányó tulajdonosai Pásztory Károly (24 puszta) és Zdencsáj Edvárd (30 puszta) lettek. Az 1905-ös esztendőben, a feljegyzések szerint, a csányói, immár csanjevóinak nevezett birtok tulajdonosa, Weiss Mózes és Miklós családja volt. Az egykori csányói vár azonban, a jelentéktelen maradványai alapján lakott helyként, ekkorra már régóta felhagyott volt.

 

Az utóbbi időkben megkezdődött a vár feltárása, melyben az alapfalak láthatóvá tételére és állagmegóvásukra fókuszálnak. Látogatásunk alkalmával a már idei évben megkezdett munkálatoknak a nyomai voltak láthatók, a téli fedés nyomaival kiegészítve.

GPS: É 46° 6.228 (46.103794)
K 16° 20.855 (16.347582)

Megközelítés: Jó minőségű, de keskeny műút fut a vár bal oldalán lévő völgyből, melyen haladva a dombhát nyergéig kell eljutni. Itt egy jobbra tartó földútra fordulva az autót leparkolhatjuk és az utat követve negyedórás sétával szintemelkedés nélkül lehet eljutni a várba.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció