Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Cozia - Mânăstire CoziaRomániaOlténiaOlténia történelmi vármegye - Kloster Cosia

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Mânăstire Cozia Ország: Románia Régió: Olténia Mânăstire Cozia - Kloster Cosia A Vöröstorony-szoros déli kijáratánál, a Déli-Kárpátok lejtőjén, a hegyvonulatot áttörő Olt folyó a jobb partján, közvetlenül a szabályozott folyó partjánál áll a Cozia monostor. Nagyszeben (Sibiu) felől a 7. számú főúton jutunk át Râmniciu Vâlcea felé autózva a festői szépségű szoroson dél felé. A kolostor épületcsoportja a 7-es út és az Olt közé ékelődő földsávon áll, bejárata az út felől van.

A ma is igen látogatott kegyhelyként működő monostort 1386 és 1388 között építették. A többszöri átépítésen és bővítésen átesett épületegyüttest 1958-60 között restaurálták. Megerősített helyként a 18. század elején kapott szerepet, amikor az osztrákok a Via Carolina út (ez kb a mai 7-es út helyén húzódott) védelmére bástyákkal megerősített védőfallal vették körül. Sajnos az egykori erődítésből napjainkra csak néhány alapfal és faltöredék maradt fenn a monostor nyugati oldalán levő kertben. Látható az egykori kaputorony-pár északi részének az alapfala, valamint az északi várfal egy kb 0,5 m magas rövid szakasza.

Az 1715 és 1718 között vívott osztrák-török háború lezárásaként 1718-ban megkötötték a pozsareváci békét, amelynek értelmében a Habsburg Birodalomhoz csatolták a felszabadított magyar területeket Belgráddal együtt, valamint Olténiát.

Az ezt követő időszakban az osztrákok több helyen támaszpontot és kisebb erődített helyeket építettek a meghódított területeken, sokszor meglévő épületeket alakítva át. Ekkor készültek a Kloster Cosia védőfalai is, a tőle kissé északabbra fekvő Cornet monostor megerősítésével együtt.

A törökkel 1737-ben ismét kiújult az ellenségeskedés amelynek nyomán az osztrák hadak orosz szövetségben háborúba kezdtek a Török Birodalommal. A hadiszerencse ezúttal a törökök sikerét hozta, akik mindjárt a háború elején visszafoglalták Olténiát. Az 1739-ben megkötött békében csak azt sikerült elérni, hogy Magyarország területe sértetlen maradjon, Olténia területe ismét a töröké lett.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 847.


A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 45° 16.302 (45.271702)
K 24° 18.938 (24.315641)

A Vöröstorony-szoros déli kijáratánál, a Déli-Kárpátok lejtőjén, a hegyvonulatot áttörő Olt folyó a jobb partján, közvetlenül a szabályozott folyó partjánál áll a Cozia monostor. Nagyszeben (Sibiu) felől a 7. számú főúton jutunk át Râmniciu Vâlcea felé autózva a festői szépségű szoroson dél felé. A kolostor épületcsoportja a 7-es út és az Olt közé ékelődő földsávon áll, bejárata az út felől van.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció