Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Désakna - Salzdorf - Ocna DejuluiRomániaErdély és PartiumSzolnok-Doboka történelmi vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

A Kolozsvár-Almási hegycsoport keleti szélén fekvő Désakna (Ocna Dejului) település mellett északra, a város temetőjével közvetlenül határos dombon, a temető nyugati oldalán találjuk a désaknai vár helyét. Okleveles említése nem maradt fenn, feltehetően még az Árpád-korban építhették az itteni sóbányák védelme, felügyelete céljából.

A kb. 60x50 méter területű, lekerekített négyzet alakú belső vár területét 10 méter széles és 1-2 méter mély árok keríti. A déli oldalon az árok külső oldala az innen már erősen lejtős hegyoldalhoz illeszkedik, azonban a lankásabb nyugati és északi oldalon megfigyelhető az árok külső részén épült sánc maradványa is. A keleti oldalon lévő árok választja el a vár területét a tőle keletre lévő, csak enyhén lejtős dombtól, ahol ma a temető van. A vár területén épületmaradvány nincs, ezeket valószínűleg építkezésekhez hordhatták el. A plató közepétől keleti irányba a várárokig tartó, 1,5 méter széles, 1 méter mély árok nyomai találhatók, amely kutatóárok maradványa lehet. Az árok a déli és a délnyugati oldalon feltöltődött, itt kb. 10 méter széles plató formájában látható.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 158.


GPS: É 47° 7.196 (47.119930)
K 23° 51.384 (23.856401)

A Kolozsvár-Almási hegycsoport keleti szélén fekvő Désakna (Ocna Dejului) település mellett északra, a város temetőjével közvetlenül határos dombon, a temető nyugati oldalán találjuk a désaknai vár helyét.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció