Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Borválaszút - CrucişorRomániaErdély és PartiumSzatmár történelmi vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Borválaszút (Crucişor) község határában alig ismert Árpád-kori vár maradványait kereshetjük fel. A község nyugati szélén, a temetőt elhagyva déli irányba kell fordulnunk, a Varastina-völgy (Valea Varastina) déli végénél, a falutól kb. 2 km távolságban, ott, ahol az észak-déli irányú völgy hirtelen nyugatnak fordul, a kanyar déli széle fölé emelkedő 326 méter magas Pintye dombján (Dealul Pintii) található a vár.

Területén a Szatmár Megyei Múzeum munkatársa, Gh. Lazin ásott 1975-ben és 1977-ben, melynek során 12-14. századi leleteket talált. Ez alapján a vár építése és használata az Árpád-korra keltezhető. Az ellipszis alaprajzú, 65x75 méteres 4 méter széles és 1,5 méter magas sáncán egykor paliszád húzódott. A vár belső részében is lehettek épületek, ezt azonban csak további ásatások igazolhatnák. A vár területét ma sűrű bozót fedi, sánca kb. 20 méter hosszúságban leginkább a vár nyugati oldalán figyelhető meg.

Forrás:

Karczag Ákos - Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 127.

 

GPS: É 47° 38.833 (47.647209)
K 23° 13.165 (23.219414)

A község nyugati szélén, a temetőt elhagyva déli irányba kell fordulnunk, a Varastina-völgy (Valea Varastina) déli végénél, a falutól kb. 2 km távolságban, ott ahol az észak-déli irányú völgy hirtelen nyugatnak fordul, a kanyar déli széle fölé emelkedő 326 méter magas Pintye dombján (Dealul Pintii) található a vár.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció