Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Oláhszentmiklós - Sânnicolau RomânRomániaErdély és PartiumBihar vármegye - Castellum

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Az Alföld keleti szélén, a Sebes- és a Fekete-Körös közötti területen fekszik Oláhszentmiklós falu. A határában fekvő egykori castellumnak már csak terepalakulatait kereshetjük fel.

Az erődített kastélyt 1598-ban átmenetileg elfoglalták a törökök.

Oláhszentmiklós határában volt Nagyfalu község, amely a Toldy család előneveként ismert.

Az Oláhszentmiklós északi részén lévő temető melletti földúton elhajtva rögtön feltűnik a temetőtől nyugatra, kb. 200 méterre lévő, a környezetéből kb. 3 m magasan kiemelkedő halom. A közel négyszögletes, 25-x30 méteres méretű castellum köveit a környékbeliek elhordták, ma álló fala nem figyelhető meg. A nyugati-, északi- és keleti oldalán ma is jelentős méretű árok övezi. Az árok szélessége 10 méter, mélysége eléri a 3 métert. A vár belső területe erősen bolygatott, itt-ott tégladarabok ill. téglatörmelék figyelhető meg a felszínen.

Forrás:

Karczag Ákos - Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 357 - 358.

 

GPS: É 46° 58.287 (46.971443)
K 21° 42.256 (21.704273)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció