Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

NagylócMagyarországNógrád megyeNógrád vármegye - Vár-domb

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Nagylóc - Vár-domb

A község délkeleti szélén, az utolsó házak felett emelkedik a csonkakúp alakú Várdomb, egy észak-dél irányú dombnyúlvány északi végén. Középen kerek, feltehetően mesterségesen magasított domb, meredek oldallal.

1879-ben Pulszky Ferenc végzett ásatást a Várdombon. 3 m mély árkot vágott a kerek domb közepéig, de semmit sem talált. 1956 májusában Patay Pál, majd később Gádor Judit írta le a várat, utóbbi Árpád-kori és késő középkori cserepeket is említ. A várat Sándorfi György 1988-ban mérte fel, Nováki Gyula közreműködésével. A felmérés és a vár leírásának közzétételére 1991-ben került sor. Az erősségben modern ásatásra még nem került sor, a helyszínt írott forrás nem említi. Az erősségben modern ásatásra még nem került sor. A várat írásos forrás nem említi.

Lapos platójának átmérője 9 - 10 m. Délkeleti oldalában mély bevágás látszik, valószínűleg Pulszky ásatásának a nyoma. 7 - 8 méterrel alacsonyabban vízszintes, 10 - 14 m széles lapos terasz veszi körbe, amely a déli oldalon egybeolvad a dombgerinc folytatásával. Sánc vagy árok sehol sincs, ezeket a korábbi földművelés betemethette, így alakulhatott ki ezek helyén a körbefutó terasz is.

Nagylóc első alkalommal az 1280 –1290 körül említett Lóci János comes nevében fordul elő, magát a települést először 1327-ben említik. A birtok 1350-ig a nevét innen származtató Lóci-, ettől kezdve 1460-ig fele részben a Szécsényi- majd a Losonci családé, mint a szécsényi uradalom része. 1460–1481 között Hollókő várának tartozékai között szerepelt. 1511-től Werbőczy István birtoka.

A kutatás által egységesen Árpád-kori eredetűnek tartott erősség nagy valószínűséggel a Lóci család korai birtoklásával hozható összefüggésbe.

Forrás:

Nováki Gyula – Feld István – Guba Szilvia – Mordovin Maxim – Sárközi Sebestyén:
Nógrád Megye Várai az őskortól a kuruc korig
Magyarország várainak topográfiája 4. kötet

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 48° 1.866 (48.031105)
K 19° 34.884 (19.581402)

Információk: A vár a Nagylóc délkeleti részén, közvetlenül a lakott terület fölött emelkedő dombon található. Az Ady Endre utca végén, az utolsó házaknál földútként tovább haladó úton a dombhát nyergéig kapaszkodunk.

Innen a jobbra tartó jelzetlen, de jól látható, a dombhát gerincén haladó ösvényen érjük el a várat. A vár felkeresésére alkalmasabb a lombmentes időszak.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció