Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Brekovica - BrekovicaBosznia-HercegovinaBoszniaBosznia történelmi vármegye - Kula

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

A brekovicai vár fölötti dombon található Kula elnevezésű topográfiai pontot a III. katonai felmérés ide vonatkozó térképszelvényén látható várrom jelzés és Kula (Torony) elnevezés alapján jártuk be. A torony maradványai mellett, jelenleg egy elektromos központ, vagy adótorony található, melynek megközelítése állítólag tilos, noha erre táblák nem figyelmeztetnek. A 2009. 03. 22-ei bejárásunk során erre hivatkozva a terület őrzésével megbízott helybéli elzavart bennünket, így nem sok időt töltöthettünk a helyen.

A látottak alapján, egy kb. 10x16 méter alapterületű építmény lehetett itt, melynek délkeleti sarkán egy kb. D=3 méteres félköralakú torony állt, míg az északnyugati sarkon is egy hasonló torony lehetett, de ennek látható maradványai már nagyon bizonytalanok. A torony déli és nyuagti falának nyomvonala aprócska sáncszerűségként fogható meg, de az északi és a keleti falakat az adótorony építésekori tereprendezés során megsemmisítették.

Tekintve, hogy a helyről egyedül a már említett térkép tudósít csak, történeti adatokat nem sikerült beszerezni róla, így felkeresése, csak is a brekovica öregvárra nyíló panoráma miatt érdemes.

/Szatanek József/

GPS: É 44° 53.136 (44.885601)
K 15° 53.190 (15.886506)

Brekovica várának maradványai legkönnyebben a Velika Kladuša - Cazin - Ostrožac - Bihać közti útról közelíthetőek meg. Ehhez Velika Kladuša-ból kiindulva el kell mennünk előbb Cazin-ig, majd az elkerülő úton egészen Ostrožac előteréig. Az Ostrožac települését jelző tábla után pár méterrel egy jobbra, a Prošići táblának megfelelően kell lefordulnunk, Brekovica felé. Itt kanyargós úton haladva juthatunk célálomásunkhoz. A helyenként meglehetősen szűk, házak közötti úton a két minaretjével is jelzett vár irányába kell haladnunk. Utunk végállomása felé jobbra fent egy GSM tornyot láthatunk, ahol célpontunk, egy középkori őrgóré (čardak) állt, ám ebből mára sajnos szinte semmi sem látható. A falu közepén a főút balra letér Bihács felé, de mi megyünk jobbra, míg egy "T" elágazóba nem érünk. A "T" elágazó fejének balra tartva a várhoz juthatunk, de nekünk a Kulához jobbra kell mennünk, egészen addig (kb. 300 m), míg egy balra nagyíves kanyar közepén egy jobbra, fölfelé tartó úthoz nem érünk, melyre le kell térnünk. Ez a házak közötti utca visz fel a domb tetejére, ahol egy elektromos központ és egy adótorony található. A Kula csekélyke maradványai a kerítéssel védett toronytól nyugatabbra találhatók. Ha másért nem is, a vár panorámájáért érdemes ide is feljönnünk.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció