Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Lescse - Ličko LešćeHorvátországHorvát-SzlavónországLika-Korbava vármegye - Karin grad

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

„Lescse(Ličko Lešće) közelében is találtak régiségeket a hallstatti időszakból, illetve a római korból feliratos köveket, császárszobor alapzatot, stb.. A településtől nem messze találhatók Karin (és nem Carin) vár maradványai: egy félköríves torony két, az élő sziklára épített oldalfallal.”

A vár mai állapota:

A vár bejárása 2009. 06. 09-én történt Keserű László és Szabó Tibor társaságában. A várról történeti adatokat hosszabb kutatás után sem sikerült keríteni, ám tekintve, hogy Prozor várától légvonalban alig 8 kilométerre található, így feltételezhető, hogy sorsa szorosan összefügghetett vele. A szakirodalom sem tárgyalja, sőt a középkori vár nevét is a közelében található ókori, Katun régészeti lelőhellyel együtt említik, mint Karin-Katun gradina. A vár ennek ellenére létezik és még maradványai is vannak. A védelem magját a vár alapját képező sziklatömb képezte, amit egy félig sziklába vágott, kerek, öregtoronnyal erősítettek tovább. A védőfalakat az élő sziklára, alapozás nélkül építették fel. A vár kapuja északon, egy furcsa alakú szikla mellett lehetett. Itt egy alapozási árok, vagy gerendafészek sziklába vágott vájata is megfigyelhető. A vár keleti oldalán, egy téglalap alakú épület lehetett, melynek sziklába mélyesztett alapja ma is jól látható. A védőfalak vonalvezetése ma már nem kísérhető figyelemmel, így azt sem lehet megállapítani, hogy mekkora területet foglaltak magukba. A várnak nagy védelmi értéke nem igen lehetett, hisz egy domb oldalában helyezkedik el, s noha három oldalról szinte megközelíthetetlen, de nyugatról jóval magasabb terep található, melytől egy árokkal választották el a vár alapját képező sziklát. .

/Szatanek József/

Forrás:

Gj. Szabo: Sredovječni gradovi… (Zagreb, 1920. 169-170. oldal.)

GPS: É 44° 48.466 (44.807762)
K 15° 18.197 (15.303281)

Karin várának romjait a legkönnyebben Otočac városából közelíthetjük meg az 50 számú főúton, amely az autópályával halad párhuzamosan. Tekintve, hogy a vár alatt számos kisebb település található, Otocsácból Čovićibe érve már érdemesebb lassabban haladni egészen addig, amíg a főút egy híddal nem keresztezi a Gacka folyót. A hídról letérve rögtön jobbra kell fordulnunk és a mellékút vonalát követve egyre az autópálya déli alagútbejáratának irányába kell haladnunk. A kezdetben jó minőségű aszfalt út az utolsó házak után jól járható makadámos útra vált, mely egészen az autópálya alatti átjáróig vezet. Nekünk az átjáró előtt kell leparkolnunk, mert onnan kb. 50 méterre vannak a kicsiny vár romjai. A romokhoz ösvény nem vezet, így magunknak kell áttörni a sűrű és tüskés bozóton, de a vár területe már tiszta és könnyen fényképezhető.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció