Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Musaluk - MušalukHorvátországHorvát-SzlavónországLika-Korbava történelmi vármegye - Óbudak (Bešić kula)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

„Goszpicstól (Gospić) északnak haladva Budak településéhez érünk, ahol állítólag a Budácski (Budački) családnak volt egy vára. A család a törökök elől Károlyváros környékére költözött át, ahol Rastovac Budački határában felépítette Budácski várát. A ma már Besics gradinának (Bešić gradina) nevezett Óbudak (Stari Budak) várának 6 méter magas romjai Musaluk falunál találhatók, melyről Glavinics 1696-ban az alábbiakat állította: „mons vicinus turrim habet olim sibi impositam, Budak appelatam, satis altam et rotundam, sed tecto carentem.”. ( A szomszédos hegyen van egy egykor odaépített, magában álló torony, amelyet Budaknak neveznek. Ez meglehetősen magas és kerek alaprajzú, de tetőzete nincs.)

Dr. Dénes József adatai szerint:

Budak, stari (Mušaluk, Hr) Az 1691-ben Glavinics Sebestyén zengg-modrusi püspök által felvett vizitáció szerint jó karban lévő vár volt.

Margalits I. 129., OMM XXI. 358., Pesty 1880. II. 271., Szabo 1920. 204.

A vár mai állapota:

A vár bejárása 2009. 06. 09-án történt Keserű László és Szabó Tibor társaságában. A falu fölötti hegy oldalában, egy 8 méter külső, 4,88 m belső átmérőjű, 1,62 m vastag falú torony, kb. 2 méter magas romja található. A torony körül, egyéb épületnek nyoma sincs, s ha volt is, mára már a karsztos felszínig lekopott. Feltehetően egy Besics agának nevezett török szpáhi birtokának a székhelye lehetett. A torony romjait, a Budak család várával azonosítják, sőt a hegy neve is Stari Budak. Wukassovich 1777-es térképének felirata szerint: „das alte Schlo�”.

/Szatanek József/

Forrás:

Gj. Szabo: Sredovječni gradovi… (Zagreb, 1920. 204. oldal.)

GPS: É 44° 36.802 (44.613365)
K 15° 23.013 (15.383557)

Mušaluk települését a A1-es autópályán közelíthetjük meg a legkönnyebben. Az autópályát a Gospić-i leágazón hagyjuk el, majd egyenesen bemegyünk Lički Osik településére, amit a templomnál, nyugatnak hagyunk el. Kb. 5 km után Mušaluk településére érünk, majd a falu vége felé, egy jobbra föl vezető földútnál leparkolunk. A várhoz egyenesen fölmegyünk a gerincre, majd a gerincen jobbra, keletnek haladunk kb. 300 méter és már is a torony romjainál vagyunk.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció