Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Zsidovin - BerzoviaRomániaBánságKrassó-Szörény történelmi vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Térkép
  • Szállás

A Bánság keleti felében, az itt nyugatra tartó Berzava folyó bal partján fekszik Zsidovin (Berzovia) település.

Határában egy kis erődítmény csekély nyomai kereshetők fel.

Az elhagyott és teljesen elpusztult Pogányosremete község, valamint a Himfy család 14-15. században épült erődített udvarháza hajdan a Berzava (Barzava) folyó északi partján állt, a mai Ciclau erdő peremén. A 14. század második felében épült pogányremetei plébániatemplom romja a Ciclau erdő szélén, a fák között, a jelenlegi Zsidovin–Érszeg útszakasztól mintegy 300 méterre található. A falu eredeti központja ettől a templomtól 300-400 méternyire volt, a Berzava magas lankáján.

A patruieni nevű sík teraszon, a templomromtól délnyugati irányban 200 méterre, egy enyhén kiemelkedő helyen állt egykor a Himfyek erődítménye. A mérések szerint az épületcsoport egy nagyjából ovális átmérőjű, 150 méter hosszú és 110 méter széles területen feküdt, melyet egy ma már alig megfigyelhető, 10 méter széles sánccal és árokkal vettek körbe. Falmaradványnak nincs nyoma a helyszínen. Az 1986–1987-ben zajló régészeti kutatás során az első vaskorból, valamint a 12-15. századból származó leleteket tártak fel ezen a helyen.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 509-510.

GPS: É 45° 26.951 (45.449181)
K 21° 37.086 (21.618107)

Zsidovintól észak-északkeletre, kb 1 km-re, a Berzava ártere fölé emelkedő alacsony halmon állt egykor Zsidovin vára.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció