Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Székelyandrásfalva - SăcelRomániaErdély és PartiumUdvarhely történelmi vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

A Küküllőközi dombvidék keleti részében, az Erzsébeti-patak mellett fekszik Székelyandrásfalva (S�cel) (korábbi nevén Oláhandrásfalva). A vár a falutól nyugat-délnyugati irányban húzódó dombsornak azon részén fekszik, ahol az addig északkelet-délnyugat irányú dombgerinc észak-déli irányúra vált. A községtől jól járható földút vezet a ligetes erdővel borított dombsor közelébe.

A várról okleveles említés nem ismert. Az itt talált tégladarabok, rajtuk gerendák lenyomatával, valamint a kerámiatöredékek a vár használatának idejét a 13-14. századra keltezik.

A dombsor közepén fekvő, 611 méter magas hegycsúcson találjuk a háromszög alakú vár maradványait, melynek oldalai kb. 35 méter hosszúak. A háromszög déli csúcsán egy kb. 10 méter átmérőjű sík plató található. Kelet és nyugat felől meredek domboldal határolja, azonban északi irányba enyhébb lejtővel ereszkedik alá a hegyoldal. Az említett két, igen meredek oldalon nincs nyoma erődítésnek, azonban a vár északi oldalán mesterséges árokkal vágták át a hegyoldalt. Az árok mai szélessége kb. 10 méter, hosszúsága 45 méter, mélysége a külső oldalra kidobott földből épített sánc tetejétől mérve is 1,5-2 méter. A vár belterületén épületmaradványok jelenleg nem látszanak.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 421.

GPS: É 46° 18.416 (46.306934)
K 24° 54.620 (24.910334)

A Küküllőközi dombvidék keleti részében, az Erzsébeti-patak mellett fekszik Székelyandrásfalva (Săcel) (korábbi nevén Oláhandrásfalva). A vár a falutól nyugat-délnyugati irányban húzódó dombsornak azon részén fekszik, ahol az addig északkelet-délnyugat irányú dombgerinc észak-déli irányúra vált. A községtől jól járható földút vezet a ligetes erdővel borított dombsor közelébe.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció