Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

NeszmélyMagyarországKomárom-Esztergom vármegyeKomárom történelmi vármegye - Kisvár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Neszmély, Kisvár

A neszmélyi református erődtemplomtól délkeletre magasodó Vár-hegy északi oldalában (a „Nagyvár” tetője alatt) találjuk az ún. Kisvár kisebb kiemelkedését, amelyet egy löszmélyút választ el a Vár-hegy tömbjétől. 177 méteres tengerszint feletti magasságával a Nagyvárnál mintegy 35 méterrel alacsonyabban helyezkedik el. Keleti oldalát kisebb vízmosás határolja, északon pedig a Duna felé lejtő meredek domboldal zárja le környezetét.

A várra vonatkozó történeti adatok nem ismertek. Irodalmi említés is csupán Pesty Frigyesnek köszönhető, aki helynévgyűjtése eredményeként felhívta a figyelmet arra, hogy a várhegyen két vár létezik, egy „Nagyvár” és egy „Kisvár”. Mindez feledésbe merült egészen addig, amíg Sándorfi György és Dénes József terepbejárásai során beazonosították a helyszínt és Nováki Gyulával fel is mérték a sáncot.

A vár belső része egy ovális alakú, 30x15 méteres sík terület, amelynek peremét a felszíni erózió a keleti és nyugati-délnyugati oldalon elpusztította. Északnyugati és délkeleti oldalán „v” alakú sáncárok határolhatta a központi részt, további peremrészein pedig a terep nyújtotta meredekség jelenthette a természetes védelmet. Mivel régészeti feltárás itt nem volt még, ezért a vár korának meghatározása nehézségekbe ütközik.

Árnyalja a helyzetet továbbá az is, hogy egy kiemelkedésen, egymáshoz igen közel két vár is található. Sándorfi György úgy gondolta, hogy egyszerre a két erődítés nem létezett. Véleménye szerint a hegytetőn álló „Nagyvár” lényegesen nagyobb potenciális védelmi erőt jelenthetett a lentebb álló „Kisvárnál”, ezért mindenképpen azt építhették fel későbben, így a korábban már álló „Kisvár” használaton kívülivé vált. Feld István ezzel szemben felvetette, hogy az egész várrendszer egy időben épülhetett, esetleg a „Kisvár” későbbi lehet. Ezzel a domboldal északi részének nagyobb védhetőségét kívánták megoldani. Jelenleg egyértelműen nem lehet állást foglalni a kérdésben, minderre egy alapos régészeti kutatás szolgálhatna bizonyítékot.

László János - Neszmély, Kisvár - Castrum Bene  hírlevél 2016 - Kirándulásvezető

Irodalom:

Feld István: A középkori előretolt védőművek és elővárak kérdéséhez. In: „Gondolják,
látják az várnak nagy voltát…” Tanulmányok a 80 éves Nováki Gyula tiszteletére. Budapest
2006, 101-118.

Sándorfi György: Hozzászólás az Árpád-kori „kisvárak” problémájához. Műemlékvédelem.
XXXI. (1987) 16–20.

GPS: É 47° 43.916 (47.731934)
K 18° 22.033 (18.367216)

Információk: A Kisvár a Zsigmond-kori Nagyvártól keletre, egy alacsonyabb dombon található. A községbõl jelzetlen ösvényen kb. 15 perc alatt lehet a maradványokhoz eljutni.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció