Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Kispapmező - PomezeuRomániaErdély és PartiumBihar történelmi vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

A Bihar-hegységhez tartozó Királyerdő (Ponor-Nagyváradi-hegycsoport) déli lábánál húzódó alacsony dombvidéken, a Hollódi-patak két partján fekszik Kispapmező (Pomezeu) község. A vár a falu templomától délkeletre, a folyócska által három oldalról körülfolyt félszigeten állt egykor.

A vár a 16. században a Telegdieké volt, feltehetően ők építtették a 15. század utolsó harmadában. 1660-ban a törökök elfoglalták Váradot és a környezetében fekvő néhány kisebb erődítményt, így Papmezőt is. Ezt követően Várad egyik mellékvárának számított, török kézen volt 1660/61-1687 között. Őrségének létszáma 1660-ban 147 fő, 1661-ben 99 fő volt. Ebben az időben dzsámi is működött benne. A vár a törökök kiűzése során dőlhetett romba.

A hajdani kővárból egy északnyugat-délkelet irányban húzódó, kb. 25 méter hosszú falszakasz maradt fenn. A kb. 1,5 méter vastag fal ma is 4-5 méter magasságban áll, rajta lőrések és gerendafészkek nyomai láthatók. Az alsó részén látható nyílásokból arra következtethetünk, hogy valaha pincehelyiségek is lehettek a várban. A rom körüli terület részben szántó, az észak-északkeleti oldalon kertek, házak határolják. Sánc vagy árok nyoma nem látható a felszínen.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 257.


GPS: É 46° 47.481 (46.791355)
K 22° 17.509 (22.291824)

A Bihar-hegységhez tartozó Királyerdő (Ponor-Nagyváradi-hegycsoport) déli lábánál húzódó alacsony dombvidéken, Hollódi-patak két partján fekszik Kispapmező (Pomezeu) község. A vár a falu templomától délkeletre, a folyócska által három oldalról körülfolyt félszigeten állt egykor.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció