Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Maroseperjes - ChelmacRomániaErdély és PartiumTemes történelmi vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Maroseperjes, vár

Lippától keletre, kb. 20 km-re, a Bánság északkeleti részében, a Ruszka-havasokhoz tartozó Lippai-hegycsoport területén, az itt nyugatra tartó Maros bal partjától mintegy 0,5-1 km-re fekszik Maroseperjes (Chelmac) község. A falutól északi irányban, kb. 1,5 km-re, a Maros déli partján, az ártérből kissé kiemelkedő halmon fekszik a maroseperjesi vár.

A vár építésének ideje homályba vész. A 15. században az itteni birtokos Patócsi-családé volt. Később, a Patócsiak férfiágának kihaltával Pethő és Kerecsényi László gyulai várkapitányok kapták adományképpen. A 16. század közepén a török foglalta el. 1595. aug. 13-án Borbély György karánsebesi bán az erdélyi katonákkal megerősített aradi és zarándi nemesség élén bevette Facsádot, majd a vár felmentésére érkező temesvári pasa seregét is szétverte. E hír hallatán az eperjesi török őrség nem merte bevárni az erdélyiek seregét; az erődítményt felgyújtották és elvonultak.

A szabálytalan trapéz alakú vár hajdan, mint egy sziget, 1,5-2 méter relatív magasságban emelkedett a Maros ártere fölé. Napjainkban különösen a déli és nyugati oldalán még jelentős kőfalai állnak. Az északi és északkeleti oldalon a sűrű bozót miatt a falmaradványok alig követhetők. A falakkal körülvett terület 40 m x 20 m. A vár bejárata a nyugati oldalon lehetett, ahol kaputorony maradványait találjuk. A várfal déli oldala előtt egy kimélyített, farkasveremhez hasonló terület van, amelyre a várfalban háromosztású lőrés nyílik.

A vár nyugati oldala mellett egy kövezett gyalogút halad el a Maros irányába. Ennek az útnak a keleti oldalán, kb. 3 méter magasságban áll a vár külső fala. Az ösvény nyugati felében egy toronyépület sarokfalának darabját találjuk. A vár belső területén, a déli oldalon egy boltozatos pincehelyiség falait és boltívindításait figyelhetjük meg. Ebből a helyiségből néz déli irányba a fent említett háromosztatú lőrés. Kisebb faldarabokat a vár délkeleti és keleti oldalán is felkutathatunk a sűrű bozótban.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 308.

 

GPS: É 46° 5.334 (46.088894)
K 21° 52.941 (21.882343)

Információ: Lippától keletre, kb. 20 km-re, a Bánság északkeleti részében, a Ruszka-havasokhoz tartozó Lippai-hegycsoport területén, az itt nyugatra tartó Maros bal partjától mintegy 1,5 km-re fekszik Maroseperjes (Chelmac) község. A falu északi szélétől, északi irányban, kb. 300 m-re, földúton könnyen megközelíthető a maroseperjesi vár.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció