Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

VisućHorvátországHorvát-SzlavónországLika-Korbava vármegye - Viszucs

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Térkép
  • Szállás

Visuć, Gradina –  Viszucs, várhely
Vármegye: Lika-Korbava vármegye, Udbinai járás (1914.)
Ország: Horvátország 
Régió: Horvát-Szlavónország 
Helységnév 1: Visuć
Várnév 1: Gradina
A vár története:
Fras 
Viszucs (Visuć)
fölött egy nagyobb várhelyről (gradina) tesz említést.
Forrás: Gjuro Szabo
; Sredovječni gradovi… (Zagreb, 1920. 208. oldal)
--- / ---
9.5 Viszucs – Visuć, Gradina
Udbinától keletre Viszucs faluban a Potkraj nevű tanya fölött található egy Gradina (930 m tszfm), ahol Pavičić egy várat említ meg [55]. Radoslav Lopašić a « Dva hrvatska junaka « című művében megemlíti, hogy Lika török hódoltatásának megszűnése körül, Viszucsban állt egy Nuzup nevű torony, mely Grizsics aga tulajdonában volt [56]. Mivelhogy a már oly sokszor említett, közelmúltbeli háborús események miatt, ezt a várhelyet nem sikerült 2000 nyarán bejárni, így továbbra sincs válasz arra a kérdésre, hogy állt-e annak a török agának ezen a helyen valami tornya, amit egyetlen a térséget érintő, korabeli dokumentumban sem említettek meg, vagy sem. Ennek megállapítása, vagy elvetése, csak egy terepen végrehajtott régészeti, szondázó ásatás után lehetséges. 
[55] Pavičić: Zbornik…; 80. oldal.
[56] Lopašić: Dva hrvatska junaka; Zagreb, 1888.; 46. 64. oldal.
Forrás:
Krešimir Matijević: Naseljenje Like

--- / ---
A vár mai állapota:
A vár területét2010. 04. 16-án, Keserű László és Szabó Tibor társaságában kerestük fel, az előzőekben közölt adatok alapján. A település és környékének ritkán lakottsága miatt, nem volt kitől érdeklődni, így csak a „25 ezres” katonai térképen található „Gradina” elnevezésű magaslatot tekintettük meg. A felkeresett magaslaton, egy szárazon rakott, mára meglehetősen lepusztult, egyszeres sáncmaradványt találtunk. Az egykori sánc, a hegytetőt védte a hegynyereg irányából és a nyergen túli magasabb tereprészektől. Az enyhén ívelő sánc, a közepe táján megszakad az itt, a várterületre bevivő út miatt. A sánccal védett területen más maradványra nem leltünk. Hogy a fentebb említett torony valójában itt állhatott-e, arra bizonyítékot nem találtunk. 
 /Szatanek József/

GPS: É 44° 31.167 (44.519447)
K 15° 49.511 (15.825189)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció