Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Misljenovac - MišljenovacHorvátországHorvát-SzlavónországLika-Korbava vármegye - Delanova

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Mišljenovac - Misljenovác 

Vármegye: Lika-Korbava vármegye, Alsólapaczi járás (1914.)

Ország: Horvátország 

Régió: Horvát-Szlavónország 

Helységnév 1: Mišljenovac

Várnév 1: Mišljenovac/Mišljenović gradina 

Várnév 2: Delanova/Delalina glavica, (676 m)

Várnév 3: Gradić (? 618 m, BiH)

A vár története:

Boricsevác (Boričevac

) település közelében, egy Misljenovác várnak (

Mišljenovac gradina

) nevezett vár maradványai találhatók. Weigel mappájában található alaprajz alapján, a vár négyszögletes volt egy kerek toronnyal, a kapuval szemben. A vár már Weigel idejében (1699) rom volt.

Forrás: Đuro Szabo:

Sredovječni gradovi u Hrvatskoj i Slavoniji, 1920. Zágráb. (204; 212. o.)

--- / ---

Mišljenović gradina

Ez a vár a Horvát Köztársaság 1:25.000-es topográfiai térképén, "Mišljenović gradina"-nak, vagy "Delalina glavica"-nak  (ma Delanova glavica, 676 m tszfm)  nevezett ponton található. Luka Pavičić [11] szerint azonban a vár a „Sekani Vršak” (690 m tszfm) hegyen helyezkedik el. Jelenleg mindkét hely a horvát-bosnyák határon található, így ez okból nem volt lehetőség a bejárásra. A várat a török hódítás előtti oklevelek nem említik, de 1450-ben a Lapáci nemesek körében találhatjuk azt a Boricseváci családot is, amelyik feltehetően a vár építtetője lehetett. Tény, hogy a török kor előtti említés hiánya nem zárja ki a vár azt megelőző létezését. A várat 1577-ben említik először az Una menti Osztrovicával és a korbavai Buniccsal együtt, amikor is a berendezkedő török katonai és közigazgatási hatalom a területet a Krkai (Likai) szandzsákoz csatolta. Hogy a vár, hogy nézhetett ki, azt Kukuljević 19. szd. közepi vázlatából tudhatjuk: a Delalina glavicán elhelyezkedő, Mišljenova gradina-nak nevezett vár egy négyszögletes várat ábrázol a déli falának közepén egy négyszögletes toronnyal. A vázlat szerint a várba az északi oldalról lehetett bemenni. 

Hogy hiteles-e ez a vázlat? Amíg régészeti kutatások nem tisztázzák az alaprajzi kialakítását, addig nincs okunk ebben kételkedni, ám a négyszögletes alakja a négyzetes toronnyal csak megerősíti a törökkor előtti keletkezését. Kukuljević alaprajzi vázlatának némely jellegzetessége alapján (a déli övező fal sarkainak lekerekítése, valamint a négyzetes torony) a várat a 13. szd. végére, vagy a 14. szd. elejére lehet datálni. 

[11] Luka Pavičić: Kronika stradanja Hrvata južne Like; Zagreb, 1996; str. 220 11 

Forrás: Krešimir Matijević: Naseljenje Like

http://www.scribd.com/doc/29402401/Naseljenje-Like-Tekst

--- / ---

A vár mai állapota:

A Mišlenovac település területén található Delanova glavica (676 m) nevű topográfiai pont, a fenti, meglehetősen ellentmondó adatok alapján, 2011. április 02-án, Keserű László és Szabó Tibor társaságában került bejárásra (lásd még: 

http://jupiter.elte.hu/boricsevac/boricsevac.htm

). A magaslaton várra utaló nyomot nem találtunk, ám stratégiai jelentőségét jól mutatja, hogy számos, 20. századi fedezéket alakítottak ki rajta. 

Ha volt is vár a térségben azt nem ezen a helyen kell keresni. A helyszín bejárása alapján, a vár inkább - már csak a neve alapján is a Gradić (am Kisvár 618 m) nevű magaslaton lehetett, ám az ma már Boszniába esik, így a határ miatt megközelíthetetlen volt, ezért a bejárására nem került sor.

/Szatanek József/

GPS: É 44° 35.345 (44.589085)
K 16° 0.654 (16.010900)

Mišljenovac gyakorlatilag néptelen települését, a Ripač - Donji Lapac közti főútról, Birovača településnél keletnek fordulva, egy jó minőségű erdei úton lehet elérni. A Delanova glavica nevű magaslat a településre vívő út és a bosnyák határ felé tartó út kereszteződésében található.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció