Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Blanuse, Bruvno - Blanuše , BruvnoHorvátországHorvát-SzlavónországLika-Korbava vármegye - Vrąić, Vodena glava

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

A vár története: 

A 2011. április 03-án, Keserű László és Szabó Tibor társaságában bejárt várról történeti adatot nem sikerült előtalálni, egyedüli információnk az Ivan Kukuljević által, a 19. szd. végén készített, gradina Vodena glava jegyzettel ellátott helyszíni vázlat volt. 

A vázlaton közölt információk alapján, előzőleg beazonosítottunk egy hegyvonulatot Bruvno település közelében, amit Vodena glava-nak neveznek. Azonban ezen a hegyen semmit sem találtunk, így a hegy lábánál található tanya tulajdonosainak információi alapján, eljutottunk a Blanuše tanyáig, ahol a tulajdonos közlése szerint, a tanyája fölötti, Vršić-nek nevezett magaslaton található egy várrom. A tulajdonos közölte azt is, hogy pár éve (évtizede ? ) ásatást is hajtottak végre a dombon, ahol falmaradványokat és cserépégető kemencéket találtak. Ez után került sor a magaslat megmászására, ahol a terepalakulatok alapján megállapítottuk, hogy a hely azonos a Kukuljević féle vázlattal, ám a várnak egy, a már említett ásatás után megnyitott kutatóárokban található falmaradványon kívül, más nyoma nem maradt. 

A felszíni nyomokból, a vázlat segítségével jól végigkísérhető az egykori falak nyomvonala, de látható maradványok nincsenek. A sűrű bozót miatt, az említett cserépégető kemencéknek sem találtuk nyomát.

A helyben szerzett adatok alapján feltételezhető, hogy a Kukuljević által felvázol vár előtt, az őskorban itt egy magaslati telep volt, melyhez a cserépégető kemencék tartozhattak, majd a középkor folyamán egy toronyszerű, kétosztatú épületet emeltek a korai telep közepére, amit utóbb egy meglehetősen tágas várrá bővítettek. A vár feltehetően a határőrvidék megszűnéséig volt használatban, hisz a vázlaton még komoly falmaradványok láthatók. A helyőrség kivonulása után, a várat az új telepesek kőbányaként hasznosították, s a köveit úgy elhordták, hogy ha nem lenne a kutatóárok, akkor semmi sem utalna arra, hogy itt, valaha egy kővár állt. 


/Szatanek József/ 

GPS: É 44° 22.794 (44.379902)
K 15° 52.141 (15.869021)

A Blanuše-i tanya fölötti Vršić magaslaton található, igen szerény maradványokat, a Gračac - Udbina közti főúton, Udbina felé haladva érhetjük el a legkönnyebben. Gracsactól indulba, kb. 10 km után, Tojagići település magasságában, egy balra tartó, jó minőségű makadámos útra kell lefordulnunk, amin kb. 1,5 km-t haladunk, míg egy kettős balra leágazáshoz nem érünk. Az elágazó felső szárán, érdemes a tanyáig elmennünk, ahol parkolásra engedélyt kérve leparkolunk. Az engedély birtokában már csak a magaslat megmászása marad.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció