Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Kunovac - KupinovoHorvátországHorvát-SzlavónországLika-Korbava vármegye - Kunić, Kunjevo

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Castrum. Az 1437. évi várjegyzék Vrlika és Rmanj között sorolja fel a horvát báni tiszthez tartozó várak között. Lázár deák térképén (1528) Kuniawa néven szerepel az Una vagy a Zrmanja forrásvidékén. Helyét talán a Kunovac patak neve őrzi Srb mellett.

A vár mai állapota:

Kunicsgrád/Kunjevó vára 2011. április 02-án Keserű László és Szabó Tibor társaságában került bejárásra. A várról az előzetes kutatások alapján szinte semmit sem tudtunk, a helyét is csak az 1:25 ezres katonai térkép alapján ismertük. Zadar megye rendezési tervében is szerepelt egy töredék adat, miszerint Kunovac Kupirovački falutól délre a Kunovac patak fölött egy Kunić grad-nak nevezett, védendő régészeti lelőhely található, ami talán őskori eredetű. A rendezési tervben megemlítették meg azt is, hogy a vár alatt egy középkori templom maradványai vannak és egy nekropolisz sírkövekkel.

A lelőhelyen egy középkori vár maradványaira leltünk. A vár a Kunovac patak folyása fölött, messze a hegyek között, egy zártvölgy mélyén található. Az elhelyezkedése okán, valószínűleg valamiféle mentsvár lehetett, noha a leírások szerint egy kiszolgáló falu is tartozhatott hozzá, hiszen a rendezési tervben említenek egy középkori templomot és egy temetőt a vár aljában, amit mi nem találtunk meg igaz – nem is kerestük. A vár magját egy kb, kelet – nyugati irányú, kb. 45 hosszú, kb. 10 méter széles szikla képezi, melynek két végén, esetleg egy-egy toronnyal és egy szűk, fallal övezett udvar állt, az udvar helyett esetleg egy „palotával”. tekintve, hogy a sziklafal tetején csak összefüggéstelen süppedések láthatók, így az egykori építményekről csak sejtéseink lehetnek. A sziklán álló „felső várból” csak a déli sziklaperemen láthatók némi falak. A felsővár déli oldalát egy kb. 30 m széles, természetes/vagy mesterséges harántárokkal védték, mely a környező, magasabban fekvő területeket választotta el a vármagtól. Az „árok” déli peremén található sziklákon némi faragásnyomok láthatók, melyek talán valamiféle elő várhoz tartozhattak. A vármag északi oldalán helyezkedik az „alsóvár”, mely egy nagyobb sziklatömbön terült el. A sziklatömb peremét védőfalakkal övezték, melynek kb. 0,5-1,5 m magasságú maradványai ma is jól megfigyelhetők. Az alsó vár falai délen a felsővár sziklájába kötöttek be. A vár bejárata északon, egy ikertornyos megoldásra utaló kapun át nyílott. A kapu előtt egy sziklába vágott, mára erősen feltöltődött árok volt. A kaputól északra elnyúló, egyre keskenyedő gerincet még három további átvágással tették nehezen járhatóvá.

/Szatanek József/

GPS: É 44° 18.818 (44.313637)
K 16° 8.311 (16.138512)

Kunics, illetve Kunjevó vára, eldugottsága ellenére is könnyedén megközelíthető. A Bihács - Gračac közti 218-as főúton Kupirovo település együtteséig haladunk, majd a Šijan nevű résztelepülésnél egy éles kanyarral keletnek, Kunovac Kupirovački faluig megyünk. A falu közepén, az első jobbra (délnek) tartó útra kell ráfordulnunk, mely kezdetben aszfaltos, majd makadámba vált át. Ezen a makadámos, egyre romló, de személyautóval, ha óvatosan is, de járható úton haladunk a Kunovac patak mentén egy gödörbányáig, ahol az út egy "Y" alakban kettéágazik. Itt kell leparkolnunk, mert autóval már járhatatlan az út. Az "Y" elágazás jobb szárán megyünk vagy 500 métert, s már is a várhegy északi végénél vagyunk. Az útról romok nem látszanak, hanem csak egy várszerű sziklaalakzat. Feljebb érve azonban már láthatóvá válnak a romok. Tekintve, hogy a vár teljesen elfeledve áll a meglehetősen sötét völgy mélyén, ajánlatos lombmentes időszakban és a déli órák magasságában bejárni.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció