Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

NógrádmarcalMagyarországNógrád megyeNógrád vármegye - Kerekdomb

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép

Nováki Gy. és Sándorfi Gy. írja: Oklevél nem említi. Első ízben Márton Lajos írta le a várat, helyszíni bejárása alapján. Az ilyen típusú kis földvárakat akkor még általában szláv eredetűnek tartották. Patay Pál már mint középkori kis várat említi, majd Gajzágó Aladárral írt munkájában rövid leírását is adja. 1966-ban Rosner Gyula és Gádor Judit végzett próbaásatást a vár területén. Két hosszú és egy rövid kutatóárkot ásattak. A megtalált cölöpnyomok az erődítésre, az Árpád-kori kerámia pedig a vár korára szolgáltatott adatokat. Gádor Judit egyúttal a vár részletes leírását is összefoglalta.

Nógrádmarcal község déli végétől keletre 0,5 km-re, a domboldalból ugrik ki a Kerekdomb. Kör alakú központi platója sík, északi felén nagyobb gödör látható. A plató átmérője 12 méter, 3-4 méterrel alacsonyabb szinten árok futja körbe, amely egyuttal a dombvonulat déli folytatásától is elválasztja.

Az egész területet sűrű, bozótos erdő fedi, de keletre, az árok szélétől kezdődően nagy szántóföld terül el a lankás domboldalon.

GPS: É 48° 1.081 (48.018017)
K 19° 23.420 (19.390333)

INFORMÁCIÓK: Nógrádmarcaltó délre, jelzetlen ösvényen kb 15 perces túrával lehet elérni a bozótos területen levõ csekély vármaradványokhoz.

Várak.hu mobil applikáció
Új feltöltések, frissítések
03DecZnióváralja - Znió - Turóc
02DecParád - Veresvár, Vörösvár
26NovMiskolc - Diósgyőr
25NovGalgahévíz - Szentandráspart
18NovMurányalja - Murány
17NovUgod - Vár
14NovSzilaspogony - Kis-kő
Ajánlott látnivalók
Bálványos-vár
BálványosváraljaBálványos-vár
Szt. Bertalan templom
BrassóSzt. Bertalan templom
Keresési előzmények
Nógrádmarcal - Kerekdomb